Main menu

U Kovačevićima u toku završni radovi na rekonstrukciji lokalnog puta

U toku su završni radovi na rekonstrukciji lokalnog puta za Kovačeviće ukupne dužine od oko 1.300 metara. Nakon što se završi uređenje bankina i odvodnih kanala ova potpuno nova saobraćanica biće puštena u promet.
Radove čija vrijednost izniosi 367.297,87 KM izvodi građevinsko preduzeće „Izgradnja“ d.o.o. Teočak a sredstva za realizaciju ovog projekta obezbijeđena su zajedničkim ulaganjem Ureda za koordinaciju projekata pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i to u iznosu od 160.000,00 KM te Općine Sapna sa svojim ličnim sredstvima u iznosu od 132.297,87 KM te dodatnih 75.000,00 KM koja su ranije doznačena u Budžet općine Sapna za pomoć u realizaciji ovog projekta od strane Federalnog ministarstva raseljenih lica i izbjeglica. 
 

    

    

 

Dani odbrane Sapne obilježeni nizom aktivnosti

Završnom akademojom u sapanjskoj sportskoj dvorani završena je ovogodišnja manifestacija „Dani odbrane Sapne“. Tokom šest dana koliko je trajala manifetacija, organizovano je na desetine vjerskih, kulturnih i sportskih događaja u čast heroja ovih područja koji su tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata branili i odbranili ovaj dio Bosne i Hercegovine od srpsko-crnogorskog agresora.
Nakon okruglog stola kojim je otvorena manifestacija i obilježavanja godišnjice zločina u Kobilićima upriličen je obilazak i polaganje cvijeća na svim šehidskim spomen - obilježjima i šehitlucima kao i obiilazak određenog broja šehidskih porodica, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca.
Posjetom spomen-obilježja u Bijelom Potoku odata je počast za 645 bošnjačkih žrtava koje je srpska vojska odvela i pobila 01. juna 1992. godine. Na istom mjestu održan je i historijski čas na kojem su o ovom zločinu pričali preživjeli mještani naselja u donjem toku rijeke Sapne.
Također, prigiodnim programom obilježeni su Dan MZ Međeđa i Dan MZ Baljkovica a u sportskom dijelu programa održan je Memorijalni turnir „Mehdin - Senad Hodžić“.
Zadnjeg dana manifestacije u Zaseoku je prigodnim programom, uz prisustvo velikog broja zvanica iz društveno-političkog života, građana i saboraca, obilježena 31. godišnjica pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Mehdina Hodžića. Mnogobrojne delegacije položele su cvijeće i odale dužno poštovanje na spomen-obilježju podignutom na mjestu pogibije heroja Mehdina Hodžića a prisutnima su se obratili predsjednik Organizacije demobilisanih boraca Općine Sapna Ibrahim Husejnović te premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.
Sastavni dio manifestacije "Dani odbrane Sapne" je i obilježavanje Dana MZ Zaseok pa su tim povodom brojne delegacije, porodice poginulih i građani na šehidskom spomen-obilježju u Zaseoku položile cvijeće i odale počast svim poginulim borcima u ovom mjestu te obišli šehidsko mezarje i pročili fatihu.
Brojne delegacije iz društveno-političkog života, boračkih organizacija i građani, polaganjem cvijeća na Centralnom spomen-obilježju u Sapni te učenjem fatihe odali su dužno poštovanje svim šehidima, poginulim i umrlim borcima Armije BiH sa ovih prostora a završna akademija manifestacije "Dani odbrane Sapne" održana je u sapanjskoj sportskoj dvorani.
Skupu su prisustvovale mnogobrojne delegacije među kojima su bili predstavnici Vlade TK-a na čelu sa premijerom Irfanom Halilagićem, Skupštine TK-a, općine Novi Grad Sarajevo, Koordinacije boračkih saveza Federacije BiH i TK-a, predstavnici mnogobrojnih boračkih udruženja iz Sapne, Zvornika, Teočaka, Kalesije, Tuzle i drugih gradova i općina, te mnogobrojni građani naše općine. Prisutnima se u ime domaćina obratio načelnik općine Sapna Zudin Mahmutović te premijer Vlade TK-a Irfan Halilagić, koji su istakli važnost obilježavanja datuma i događaja iz odbrambeno-oslobodilačkog rata i njegovanja kulture sjećanja na bosanske heroje. Tokom akademije uručenu su diplome i nagrade za najbolje likovne i literarne radove učenika osnovne i srednje škole a u zabavnom djelu programa prisutnima se predstavio VIS Merak Sapna sa patriotskim kompozicijama.
 

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

 

Obilježena godišnjica zločina u Kobilićima

U okviru manifestacije „Dani odbrane Sapne“, danas je u Kobilićima uz prisustvo porodica šehida, boraca, predstavnika vlasti, predstavnika boračkih organizacija i mještana Kobilića, obilježena 31. godišnjica svirepog ubistva 16 mještana Kobilića, a ovaj datum ujedno se obilježava i kao Dan MZ Kobilići.
Kao i ranijih godina tako su i danas evocirane uspomene na ovaj zločin kada su srbi iz okolnih sela, potpomognuti jedinicama JNA i paravojnim formacijama, pokrenuli žestok napad na kompletnu sapanjsku teritoriju te uz pomoć tenkova i drugih oklopnih vozila, ušli u Sapnu a dio agresorske vojske došao je do Kobilića gdje su na lokalitetu „Prijeke njive“, zarobili a potom i svirepo ubili 16 mještana.
U znak sjećanja na ta dešavanja, upriličeno je polaganje cvijeća na šehidsko spomen-obilježje, obraćanje zvanica i obilazak šehidskog mezarja te lokaliteta "Prijeke njive" gdje se zločin i desio.
Program manifestacije „Dani odbrane Sapne“ nastavlja se i narednih dana prema utvrđenom programu.
    

  

 

Otvorena manifestacija „Dani odbrane Sapne“

Okruglim stolom na temu „Progon i prelazak ljudi iz okupiranih područja Zvornika na slobodnu teritoriju Sapne“, danas je otvorena tradicionalna manifestacija „Dani odbrane Sapne“. Voditelj i moderator ovog događaja bio je profesor historije Jusuf Omerović a učešće u diskusijama uzeli su Esad Musić i Elmedin Bošnjak koji su u svojim emotivnim kazivanjima prisutnima ispričali svoje lične doživljaje progona i prelaska iz okupiranih sela donjeg toka rijeke Sapne na slobodnu teritoriju. O događajima iz prve polovine 1992. godine govorili su Jusuf Gušić i Juso Jusić a prisutnima su se obratili i općinski načelnik Zudin Mahmutović te Fedahija Ahmetović ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi TK-a.
Istovremeno u općinskoj vjećnici priređena je i izložba učeničkih likovnih i literalnih radova a najbolji radovi će biti nagrađeni na završnoj akademiji koja će biti upriličena 10. maja.
   

  

 

Nabavljena nova vatrogasna oprema za Dobrovoljno vatrogasno društvo Sapna

Služba Civilne zaštite Općine Sapna i Dobrovoljno vatrogasno društvo Sapna bogatiji su za još jedno sredsvo vatrogasne opreme. Zahvaljujući Kantonalnoj upravi civilne zaštite prošle godine nabavljeno je terensko pick-up vozilo a ovih dana je na osnovu Odluke Vlade Tuzlanskog kantona izvršen prijenos vlasništva sa Kantonalne uprave civilne zaštite na Općinu Sapna nove vrijedne vatrogasne opreme, odnosno visokotlačnog modula za gašenje požara, koji je instaliran upravo na terensko pick-up vozilo i pomoću kojeg će biti mnogo lakše i brže gašenje požara na manje pristupačnim lokalitetima.
Danas su članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva instalirali novu opremu i izvršili probu njenog rada. Vrijednost donirane opreme iznosi 24.043,50 KM.