Main menu

Bajramska čestitka

U povodu nastupajućeg Ramazanskog bajrama, građanima Bosne i Hercegovine islamske vjeroispovjesti, u zemlji i dijaspori, a posebno građanima općine Sapna, želimo sretne i berićetne bajramske blagdane sa željom da ih provedete u dobrom zdravlju i vedrom bajramskom raspoloženju, a bajramsku radost podijelite sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama imajući na umu važnost međusobnog praštanja i pomažući onima kojima je pomoć potrebna.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Predsjedavajući Općinskog vijeća: Fedahija Ahemtović v.r.
Općinski načelnik: Zudin Mahmutović.v.r.Odabrano idejno rješenje spomen obilježja stradalim učesnicima Marša smrti, Srebrenica - Nezuk 1995. godine

Nakon obavljene konkursne procedure, Općina Sapna je izvršila odabir najboljeg rada na izradi „Idejnog rješenja za izgradnju spomen obilježja stradalim učesnicima proboja - Marša smrti, Srebrenica - Nezuk 1995. godine“ 
Za najbolji konkursni rad odabrano je idejno rješenje autora Ramiza Muminovića, diplomiranog inženjera građevine iz Tuzle, koji je za svoj rad u skladu sa Konkursom za izradu idejnog rješenja, nagrađen sa 5.000,00 KM.
Tim povodom općinski načelnik Zudin Mahmutović upriličio je prijem za autora, kojem je čestitao na osvojenoj nagradi i poželio uspjeh u daljem radu.
Prema idejnom rješenju, radi se o monumentalnom zdanju koje se sastoji iz dva dijela, spomen sobe i spomen obilježja a koje bi se gradilo u Nezuku na lokalitetu Debeljak.
Ideja spomen obilježja je „Put stradanja, put spasa“ kao bezvremenski objekat i podsjetnik na sve žrtve i stradanja, sadašnjim i budućim generacijama, da se nikada ne zaboravi strašni zločin genocida nad stanovništvom „zaštićene zone“ UN-a u Srebrenici.
„Srebrenički put stradanja“ simbolizuje patnje kroz koje su prošli preživjeli na putu do slobodne teritorije od Srebrenice do Nezuka. Ovo spomen obilježje će biti posvećeno onima koji nisu uspjeli preći taj put i koji su na najbrutalniji način ubijeni.
Samo spomen obilježje će činiti plato na površini od oko 1.360 metara kvadratnih na kojem će se nalaziti portal/vrata koja simboliziraju „Vrata spasa“ – put u slobodu, Nezuk kao slobodnu teritoriju i san svih koji su se odlučili na proboj iz opkoljene Srebrenice. Iznad vrata, čija je visina oko 10 metara, predviđeno je postavljanje kružnih cijevi raznih dužina i prečnika koje predstavljaju žrtve različite životne dobi što opet označava namjeru zločinaca da ubiju i dječaka i starca. Spiralna „Omča“ (elipsa) oko „Vrata spasa“ predstavlja neprijateljski obruč oko kolone učesnika proboja ali i omču kao žicu ili konop kojima su vezane zarobljene žrtve iz kolone.
Prolaskom kroz „Vrata“ dolazi se do mjesta odavanja počasti stradalim učesnicima proboja - „Marša smrti“ na kojem je predviđena ploča sa ugraviranim nazivom spomen obilježja i „Srebrenička molitva“.
Četiri monumentalne trougaone ploče simboliziraju četiri strane svijeta i novu nadu i početak za sve preživjele. Trougao simbolizira i „životni trougao“, rađanje, život i smrt. Na pločama, sa unutrašnjih strana, nalaziće se ugravirane zabilježene poruke učesnika proboja kao svjedočanstvo onoga šta su preživjeli. Između svake ploče je ostavljen uzak prolaz za posjetioce koji izaziva osjećaj tjeskobe, straha, izgubljenosti a koji je ipak na kraju otvoren što opet simbolizira nadu, želju za slobodom i spas.
Na platou je planirano postavljanje 11 ljiljana koji simbiliziraju 11. juli datum sjećanja na srebrenički genocid i broj 8372... koji predstavlja broj ubijenih u srebreničkom genocidu.
Zbog konfiguracije terene, predviđena je i izrada potpornih zidova na kojima će biti ispisane izjave svjedoka srebreničkog genocida, te mnogi drugi sadržaji koji ovom objektu daju izgled jedinstvenog historijskog zdanja.
Izgradnja spomen sobe je planirana rekonstrukcijom postojećeg devastiranog objekta koji se nalazi pored predviđene lokacije za izgradnju spomen obilježja i biće sastavni dio ovog kompleksa.
Općina Sapna će u narednom periodu obezbjediti neophodnu projektno-tehničku dokumentaciju te u saradnji sa drugim institucijama raditi na obezbjeđivanju sredstava za izgradnju ovog objekta.
Predviđena ukupna vrijednost ovog monumentalnog i jedinstvenog zdanja iznosi 566.521,98 KM.
   
  

Počeli radovi na rekonstrukciji i sanaciji puta Nezuk - Dugi Dio

U skladu sa nedavno potpisanim ugovorom o izvođenju radova na rekonstrukciji i sanaciji lokalnog puta Nezuk - Dugi Dio (I - faza), predstavnici Općine Sapna na čelu sa općinskim načelnikom Zudinom Mahmutovićem, predstavnici Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i preduzeća Izgradnja d.o.o. Teočak izvršili su obilazak ugovorene trase puta, čime je zvanično izvršeno uvođenje izvođača u posao.
Radi se o dijelu lokalnog puta u dužini od oko 1.000 metara, dionica od Nezuka prema Dugom Dijelu do entitetske linije, na kojoj će biti izvršena potpuna sanacija, rekonstrukcija i asfaltiranje. Ostatak puta od entitetske linije do Dugog Dijela, također će biti saniran, odnosno presut tucaonikom i uvaljan. Završetkom ovog projekta povratnici iz nekoliko zvorničkih mjesnih zajednica dobiće mnogo kraću i bržu komunikaciju sa općinom Sapna.
Vrijednost radova iznosi 178.978,70 KM a finansiraće se sredstvima Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i iz budžeta općine Sapna. Rok za završetak radova je 30 dana.
  

Potpisan ugovor za rekonstrukciju i sanaciju puta Nezuk - Dugi Dio

U skladu sa Programom izgradnje infrastrukturnih, poljoprivrednih, privrednih i društvenih objekata povratnika Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica te Programom rada Općine Sapna u dijelu koji se odnosi na sanaciju i izgradnju lokalne infrastrukture, danas je potpisan ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji i sanaciji lokalnog puta Nezuk – Dugi Dio, I - faza. 
Vrijednost Ugovora iznosi 178.978,70 KM a finansiraće se sredstvima Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica u iznosu od 170.029,76 KM i iz budžeta Općine Sapna u iznosu od 8.948,93 KM.
Ugovor su u ime Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i Općine Sapna, kao investitora, potpisali Edin Ramić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica u Vladi Federacije BiH i Zudin Mahmutović, načelnik općine Sapna a u ime izvođača radova Hajrudin Imširović, direktor preduzeća Izgradnja d.o.o. Teočak.
Radi se o dijelu lokalnog puta Nezuk – Dugi Dio čija je dužina 1.000 metara, odnosno dionica puta iz Nezuka prema Dugom Dijelu do entitetske linije.
 

Zaključen ugovor o održavanju gradskog stadiona

Nakon sprovedenog postupka javne nabavke putem direktnog sporazuma i prihvaćene ponude izvođača, danas je u kabinetu općinskog načelnika zaključen ugovor o izvođenju radova na održavanju gradskog stadiona.
Ugovor je u ime općine Sapna potpisao općinski načelnik Zudin Mahmutović te Samir Smajlović direktor Javnog komunalnog preduzeća „Sapna“ d.o.o. Sapna u ime izvođača radova.
Ugovorena cijena iznosi 7.017,42 KM a održavanje gradskog stadiona će biti vršeno do kraja 2018. godine po ukazanim potrebama.