Main menu

Čestitka u povodu 1. marta - Dana nezavisnosti BiH i 24. godišnjice od formiranja 206. Viteške brigade

Povodom Prvog marta, Dana nezavisnosti jedine nam domovine Bosne i Hercegovine i 24. godišnjice formiranja 206. Viteške brdske brigade čestitke građanima su uputili predsjedavajući Općinskog vijeća Fedahija Ahmetović i Općinski načelnik Zudin Mahmutović, u kojima stoji: „Svim građanima općine Sapna kao i svim bosancima i hercegovcima koji je vole, koji su se borili i koji se bore za suverenu i samostalnu Bosnu i Hercegovinu i doživljavaju je svojom domovinom, čestitamo praznik, sa željom da buduće dane obnovljene nezavisnosti države Bosne i Hercegovine dočekate i obilježite u idealima za koje ste se borili. Posebne i iskrene čestitke upućujemo porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima, te ratnim komandirima i komandantima kao i svim drugim braniocima Bosne i Hercegovine, u povodu obilježavanja 24. godišnjice od formiranja 206. Viteške brdske i 242. Muslimansko-zvorničke lahke brigade.“

Održan radni sastanak sa direktorom Kantonalne uprave za inspekcijske poslove

Općinu Sapna danas su posjetili vršilac dužnosti direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Amel Mehanović i sekretar Aziza Ibraković, koju su sa općinskim načelnikom Zudinom Mahmutovićem razgovarali o zakonskim propisima iz oblasti inspekcijskog nadzora sa posebnim akcentom na građevinski inspektorat. 

Naglašena je potreba institucionalnog angažmana na rješavanju problema oko loših uslova rada pojedinih institucija i privatnih objekata smještenih u zanatskom centru u Sapni, gdje zbog oštećenja krova, posebno u periodima obilnijih kišnih ili sniježnih padavina, može doći do ugrožavanja sigurnosti uposlenika i građana.

  

Direktor JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja u posjeti Općini Sapna

U radnoj posjeti Općini Sapna boravili su direktor JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla Amir Muharemović i njegova saradnica Tima Salihović, koji su sa načelnikom općine Sapna Zudinom Mahmutovićem razgovarali o budućoj saradnji ovih institucija.

Inače JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja trenutno udomljava više od 50 štićenika od kojih su neki i sa područja naše općine. Istaknuto je da građani sa područja općine Sapna, pojedinačno i organizovano, sve češće pomažu djeci smještenoj u ovom domu i da takav trend treba nastaviti i u budućnosti.

 

Općinu Sapna posjetila predstavnica OSCE-a

U radnoj posjeti Općini Sapna boravila je predstavnica OSCE-a BiH, ureda u Tuzli, Milana Memić koja je sa općinskim načelnikom Zudinom Mahmutovićem razgovarala o europskim integracijama, te statusu mladih na području općine Sapna. Prestavnica OSCE-a naglasila je potrebu za boljom saradnjom mladih iz susjednih općina, te predstavila plan umrežavanja mladih sa područja Sapne, Teočaka, Lopara i Uglevika. Tim povodom OSCE-e bi organizovao zajedničke edukativne radionice za mlade sa područja ovih općina. 

Načelnik Mahmutović predstavio je problem zemljišno-knjižne evidencije naše općine i zatražio pomoć OSCE-a pri rješavanju ovog problema koji je od velikog značaja za dalje aktivnosti lokalne zajednice u osiguravanju uslova za privredni razvoj i zapošljavanje stanovništva.

Obilježavanje 24. godišnjice 206. Viteške brigade


U okviru obilježavanja 24. godišnjice osnivanja 206. Viteške brdske brigade Armije RBiH, danas su predstavnici Općine Sapna i boračkih udruženja i organizacija sa prostora općine Sapna, izvršili obilazak određenog broja porodica šehida, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca. 

Program obilježavanja nastavlja se u petak kada će se proučiti tevhid šehidima u svim džematima Medžlisa lZ Zvornik, a završava u utorak 28. februara učenjem dove i polaganjem cvijeća na spomen obilježjima heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Hajrudina Mešića u Nezuku i Mehdina Hodžića u Zaseoku, te na mezaru načelnika štaba 206. Viteške brdske brigade Mehmeda Garibovića u Vitinici. Istog dana će se održati i Svečana sjednica Općinskog vijeća Sapna.

Prilog: Program obilježavanja