Main menu

Proglašeno stanje prirodne nesreće od suše

Na prijedlog Općinskog štaba civilne zaštite općine Sapna, općinski načelnik je donio odluku kojom proglašava stanje prirodne nesreće uzrokovane sušom i nedostatkom vode za snabdijevanje stanovništva na prostoru cijele općine Sapna.
PRILOG: Odluka 

 
 

Potpisani ugovori o stipendiranju studenata i učenika generacije

U prostorijama Općine Sapna upriličeno je potpisivanje ugovora o stipendiranju studenata i učenika generacija Osnovne škole Sapna i Mješovite srednje škole Sapna za akademsku/školsku 2020/2021. godinu. Ugovore o stipendiranju su potpisali svi studenti koji su konkurisali za općinsku stipendiju i ispunili uslove konkursa kao i dva učenika generacije. Ukupno je dodijeljeno osam stipendija.

 

Čestitka predsjedavajućeg OV i općinskog načelnika u povodu Kurban-bajrama

U povodu nastupajućeg Kurban-bajrama, građanima Bosne i Hercegovine islamske vjeroispovjesti, u zemlji i dijaspori, a posebno građanima općine Sapna, želimo sretne i berićetne bajramske blagdane sa željom da ih provedu u dobrom zdravlju i vedrom bajramskom raspoloženju, a bajramsku radost podijele sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama imajući na umu važnost međusobnog praštanja i pomažući onima kojima je pomoć potrebna.
                                                                                                    BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

 Predsjedavajući Općinskog vijeća                                                                                                                                                        Općinski načelnik
               Sabit Brđak, v.r.                                                                                                                                                                    Zudin Mahmutović, v.r.

Upriličen prijem za autora i glavnog lika dnevnika „JA, HAŠKI SVJEDOK“

Općinski načelnik Zudin Mahmutović upriličio je prijem za Nedžada Avdića kao jednog od autora i glavnog lika dnevnika „JA, HAŠKI SVJEDOK“, koji je preživio strijeljanje u julu 1995. godine na Brani crvenog mulja nedaleko od Petkovaca. Tokom prijema razgovarano je i promociji dnevnika „JA, HAŠKI SVJEDOK“, koja će u narednom periodu biti upriličena na području općine Sapna.
Nedžad Avdić je imao 17 godina kada je 14./15. jula 1995. godine bio doveden s mnogobrojnim muškarcima iz Srebrenice u Petkovce kod Zvornika da bude strijeljan. Tada je bio učenik prvog razreda gimnazije. Zajedno s ostalim zarobljenicima, gdje su bili i njegovi profesori, u pretrpanim kamionima i šleperima, prevezen je u selo Petkovce kod Zvornika, gdje je trebao biti ubijen. Na toj lokaciji strijeljano je oko 800 osoba koje su pokušavale dokopati se slobodne teritorije nakon pada Srebrenice. Postrojen u grupi od pet zarobljenika, na gomili mrtvih Bošnjaka, Nedžad je iz rafala pogođen s tri metka, u desnu nadlakticu, grudni koš, i stopalo. Pucali su na njega, ljudi su padali, on je preživio. Čak i onda kada je izdato naređenje: “Jovo, provjeri jesu li svi mrtvi”, preživio je. Preživio je da bi ostao najautentičniji i najpoznatiji haški svjedok o genocidu u Srebrenici. Njegova sudbina je bila da preživi kako bi svjedočio najbolniju i najtežu istinu. Smogao je hrabrosti da posvjedoči kao zaštićeni svjedok u Haškom tribunalu u velikom broju slučajeva, između ostalog protiv Radislava Krstića i Slobodana Miloševića.
Dnevnik „JA, HAŠKI SVJEDOK“ je priča o progonu, prekinutom djetinjstvu, nedosanjanim snovima, priča o smrti i zločinu, o nepravdi i apsurdu.
„JA, HAŠKI SVJEDOK“ je svjedočanstvo iz prve ruke, s mjesta zločina, s mjesta pogubljenja, s mjesta genocida, kao i priča o traganju za istinom, oprostom i mirom u nama samima koji je moguć jedino kada ga uspostavimo sa drugima, čak i onima koji su željeli da nas nema.
JA, HAŠKI SVJEDOK nije priča o mržnji. To je svjedočenje jednog od rijetkih koji su preživjeli strijeljanje u Srebrenici, 1995. godine.
Nedžad Avdić, danas, živi i radi u Srebrenici. Završio je Ekonomski fakultet u Tuzli. Otac je tri prekrasne djevojčice. Nedžad je počasni doktor filozofije na Univerzitetu Bedfordshire iz Londona, zbog svog pozitivnog djelovanja i doprinosa ljudskim pravima, odnosno zbog predavanja koja drži širom svijeta o genocidu nad Bošnjacima.
Amela Avdić Unkić je Nedžadova sestra, koautorica, moralna podrška i oslonac. Živi i radi u Gradačcu kao profesorica matematike. Majka je troje djece. 

  

 
 

Potpisani tripartitni sporazumi o donaciji građevinskog materijala

U cilju pružanja pomoći raseljenim osobama u Federaciji Bosne i Hercegovine a nakon provedenih procedura javnog pozivanja i odabira potencijalnih korisnika, u kabinetu općinskog načelnika, u Sapni su potpisani tripartitni sporazumi o donaciji građevinskog materijala za 3 korisnika sa područja općine Sapna.
Sporazume su potpisali predstavnik Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, općinski načelnik Zudin Mahmutović i tri korisnika donacije iz općine Sapna.
Korisnicima donacija za izgradnju ili sanaciju stambenih jedinica, građevinski materijal će biti isporučen u jednoj fazi u roku od 40 dana. Tok i proces implementacije potpisanih sporazuma nadgledat će Općina zajedno sa donatorom.

 

 
 

Vrijeme u Sapni

{"error": "Sorry this API is now retired and there is no alternative API that we can support. We greatly appreciated the opportunity to have served you in this space. Thankfully, there are many alternative weather APIs freely available for you to consider. While we cannot formally recommend one over others, we would recommend searching the web for %"free weather APIs%" to see several good options and find the best fit for you. If you have any comments or feedback you’d like to share, please feel free to reach out to us at: weather-ydn-api@verizonmedia.com"}