Main menu

Čestitka općinskog načelnika u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Svim građanima općine Sapna, kao i svim Bosancima i Hercegovcima upućujemo iskrene čestitke u povodu 25. novembra - Dana državnosti, jedine nam domovine Bosne i Hercegovine.
Ovaj historijski dan obavezuje svakog od nas da na sebi svojstven način damo puni doprinos u daljoj izgradnji i snaženju ugleda naše države, te da zajedničkim radom i naporima osiguramo budućnost Bosne i Hercegovine u EU.
                                                                                                                                                                                                        Općinski načelnik
                                                                                                                                                                                                     Zudin Mahmutović s.r.

Održana 22. redovna sjednica Općinskog vijeća Sapna

Jučer je u općinskoj sali za sjednice održana 22. redovna sjednica Općinskog vijeća Sapna a na dnevnom redu sjednice našlo se čak 29 tačaka.
Na samom početku sjednice svečanu izjavu dao je novi vijećnik Zajim Ibrahimović koji je kao slijedeći kvalificirani kandidat, zamjenio dosadašnjeg vjećnika Emira Junuzovića koji se zbog privatnih obaveza odrekao mandata.
U nastavku sjednice vijećnici su usvojili Prijedlog Odluke o usvajanju Izvještaja o izvršenju Budžeta Općine Sapna za period od 01.01. do 30.09.2023. godine a zatim usvojili Nacrt Budžeta Općine Sapna za 2024. godinu koji prema usvojenoj projekciji iznosi 5.739.439,79 KM i za nešto više od 3 miliona KM je manji u odnosu na Budžet za 2023. godinu. Prema riječima predlagača nacrt Budžeta za 2024. godinu planiran je na osnovu pokazatelja realnih prihoda a značajno umanjenje u odnosu na Budžet tekuće godine je najviše iz razloga što su značajna neutrošena sredstva za realizaciju kapitalnih projekata prenesena iz 2022. godine u 2023. godinu. Također vijećnici su usvojili i Nacrt Odluke o izvršenju Budžeta Općine Sapna za 2024. godinu te su doneseni zaključci da se Javna rasprava po pitanju Budžeta i Odluke o izvršenju Budžeta Općine Sapna za 2024. godinu održi u narednih 15 dana do kada će sva zainteresovana pravna i fizička lica moći pismenim putem dostaviti svoje prijedloge a glavna Javna rasprava po ovim pitanjima je zakazana za 01.12.2023. godine sa početkom  u 10,00 sati u sali za sjednice Općinskog vijeća Sapna. 
Do kraja sjednice vijećnici su usvojili još nekoliko prijedloga odluka, izvještaja i informacija a najviše pažnje posvećeno je Izvještaju o radu JKP Sapna, Nadzornog odbora i Skupštine JKP Sapna za 2022. godinu koji su uz određene sugestije i primjedbe većinom glasova usvojeni.    
 
    

    

 

Potpisani ugovori za sanaciju i rekonstrukciju nekoliko putnih pravaca na području općine Sapna

Nakon provedenih postupaka javne nabavke, općinski načelnik Zudin Mahmutović danas je potpisao nekoliko ugovora o izvođenju radova sanacije i rekonstrukcije putne infrastrukture na području općine Sapna, čija ukupna ukupna vrijednost iznosi 150.406,07 KM.
Radi se o rekonstrukciji i asfaltiranju lokalnog puta prema Zavidu u MZ Rastošnica i to na trasi od regionalnog puta R456 do mjesnog groblja u dužini od oko 750 metara. Vrijednost ovih radova iznosi 46.684,87 KM a sredstva za realizaciju ovog projekta obezbjeđena su uz učešće Ministasrtva za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona u iznosu od 15.000,00 KM, građana MZ Rastošnica u iznosu od 14.030,46 KM dok se ostatak sredstava u iznosu od 17.654,41 KM finansira iz budžeta Općine Sapna.
Također, vršiće se i rekonstrukcija puta u MZ Međeđa, odnosno priključni put u naselju Grabovice. Vrijednost ovih radova iznosi 51.288,71 KM a sredstva za realizaciju projekta obezbjeđena su također učešćem Ministasrtva za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona i to u iznosu od 35.000,00 KM dok je ostatak obezbjeđen ličnim učešćem građana MZ Međeđa.
U MZ Kovačevići će se izvoditi radovi na sanaciji nekategorisanog puta na dionici od mjesne džamije kroz naselje Hodžići do izlaza na lokalni put. Vrijednost ovih radova iznosi 37.478,04 KM a sredstva za realizaciju ovog projekta obezbjeđena su ličnim učešćem građana MZ Kovačevići u iznosu od 18.785,20 KM dok je ostatak od 18.692,84 KM obezbjeđen iz budžeta Općine Sapna.
Ugovor o izvođenju radova potpisan je i za asfaltiranje pristupnog puta prema objektu ambulante u MZ Vitinica te nekoliko sitnih popravki na lokalnom putu Sapna – Vitinica. Vrijednost ovih radova iznosi 14.954,45 KM a sredstva za realizaciju ovog projekta obezbjeđena su učešćem MZ Vitinica, odnosno donacijom H.O. „Help others – pomozi drugima, Austrija - BiH“ u iznosu od 5.000,00 KM dok je ostatak sredstava u uznosu od 9.954,45 KM obezbjeđen iz budžeta Općine Sapna.
Sve ugovorene radove izvodiće građevinsko preduzeće „Izgradnja“ d.o.o. Teočak. 
 

Obilježena 31. godišnjica pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Hajrudina Mešića

Brojnim sadržajima posljednjih nekoliko dana, obilježava se 31. godišnjica pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata, brigadnog generala Hajrudina Mešića - Kapetana Hajre.
Tim povodom danas je i na prostoru općine Sapna, odnosno u Nezuku, kod spomen obilježja sagrađenom na mjestu pogibije, upriličen prigodan vjerski program nakon kojeg su članovi porodice rahmetli Hajrudina Mešića, predstavnici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, Tuzlanskog kantona, općina Sapna i Teočak, boračkih saveza TK-a i boračkih udruženja općina Sapna, Teočak i Kalesija te predstavnici Oružanih Snaga BiH - II rendžerskog puka, te brojni prijatelji i saborci, položenli cvijeće i odali poštu jednom od najvećih sinova Bosne i Hercegovine.
Program obilježavanja završava se danas obilaskom šehidskog mezarja u Sniježnici, polaganjem cvijeća na mezar heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata, brigadnog generala Hajrudina Mešića, te prigodnim vjerskim programom.
Hajrudin Mešić u narodu poznatiji kao Kapetan Hajro, poginuo je 30. oktobra 1992. godine kada je sa svojim saborcima pokušao probiti obruč i pomoći opkoljenim braniocima i narodu u Kamenici, Cerskoj, Konjević Polju i Srebrenici.
Dobitnik je najviših ratnih odlikovanja i priznanja, značke Zlatni ljiljan i Zlatne policijske značke, a posthumno je unaprijeđen u čin brigadnog generala i odlikovan Ordenom heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata.
    

    

  

 

Započeta izgradnja multifunkcionalniog Doma kulture u Sapni

U ponedeljak su počeli radovi na izgradnji Doma kulture u centralnom dijelu općine Sapna. Radi se o objektu koji se sastoji od prizemlja i sprata sa galerijom, ukupne korisne površine od oko 700 m2, sa savremeno opremljenom multicunkcionalnom salom kapaciteta 125 sjedećih mjesta, koja će u budućnosti služiti građanima općine Sapna za sve manifestacije kulturnog karaktera.
Radove prve faze čija vrijednost iznosi 562.583,65 KM izvodi građevinsko preduzeće „Tehnogradnja“ d.o.o iz Foče a sredstva za realizaciju ovog projekta u iznosu od 312.583,65 KM, posredstvom UNDP-a BiH (United Nations Development Programme), obezbjedila je Evropska unija u okviru inicijative "Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini".
Ostatak sredstava u iznosu od 250,000,00 obezbijeđen je iz budžeta Općine Sapna namjenskim sredstvima koji su za realizaciju ovog projekta uplatili Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica te Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona. Ova dva ministarstva su za ovaj projekat Općini Sapna uplatili ukupno 300.000,00 KM a ostatak neutrošenih sredstava u iznosu od 50.000,00 KM planiran je za realizaciju druge faze radova za šta je i Vlada TK-a u svom budžetu za 2023. godinu također planirala dodatnih 100.000,00 KM.
Završetak radova i svečano otvaranje ovog veoma dragocjenog objekta očekuje se do kraja ljeta 2024. godine, tako da Općina Sapna neće više biti jedina općina u kantonu koja nema svoj Dom kulture.