Main menu

Potpisan ugovor za rekonstrukciju puta u naselju Selimovići

Nakon okončanja postupka javne nabavke, jučer je u kabinetu načelnika općine Sapna potpisan ugovor za izvođenje radova na rekonstrukciji dijela lokalnog puta u MZ Vitinica - naselje Selimovići.
Ugovor je u ime općine Sapna kao investitora potpisao općinski načelnik Zudin Mahmutović a u ime izvođača radova Ramo Hamidović, direktor preduzeća Lugovi kop d.o.o. Živinice.
Veći dio sredstava neophodnih za realizaciju ovog projekta u iznosu od 20.000,00 KM obezbijeđen je putem Direkcije regionalnih cesta TK-a, a 11.900,00 KM obezbjedili su građani svojim ličnim učešćem, dok su iz budžeta općine Sapna obezbijeđena nedostajuća sredstava u iznosu od 1.677,77 KM.
Ukupna vrijednost projekta sa PDV-om iznosi 33.577,77 KM, a rok za izvršenje radova iznosi 30 dana od dana uvođenja izvođača u posao.
 

Upriličen prijem dobitniku priznanja za životno djelo

Povodom obilježavanja 05. oktobra, Svjetskog dana učitelja, Ministarstvo obrazovanja Tuzlanskog kantona u BKC-u Tuzla organizovalo je Svečanu akademiju i dodjelu nagrada za životno djelo nastavnicima sa prostora našeg kantona. 
Među nagrađenima je i Nijaz Hasanović, prvi prosvjetni radnik sa prostora općine Sapna koji je dobio ovo vrijedno priznanje i koje je sasvim zasluženo došlo u njegove ruke.
Nastavnik Nijaz, kojeg smo svi tako zvali, čitav radni vijek proveo je radeći sa djecom i nesebično im prenosio svoje znanje i umijeće te otkrivao sportske talente sa kojima je postizao izuzetne rezultate na raznim takmičenjima.
Tim povodom, općinski načelnik Zudin Mahmutović danas je organizovao prijem za nagrađenog nastavnika Nijaza Hasanovića, te direktora i pedagoga JU OŠ Sapna.
Delegaciji JU OŠ Sapna, a posebno nagrađenom Nijazu Hasanoviću, načelnik Mahmutović uputio je iskrene čestitke na osvojenom priznanju istakavši da je ovo veoma značajan trenutak za Osnovnu školu Sapna i Općinu Sapna, te da je Nijaz Hasanović prvi nastavnik iz JU OŠ Sapna koji je dobio nagradu za životno djelo i da je sigurno zaslužio jednu ovakvu nagradu.
   

Čestitka općinskog načelnika povodom Dana učitelja

Dragi učitelji, nastavnici i profesori,

Želim Vam uputiti čestitke povodom Vašeg dana – Svjetskog dana učitelja, 05. oktobra, te vam najiskrenije zahvaliti na vašem svakodnevnom trudu, ustrajnosti i potpori koju pružate učenicima, kao i na tome što škole činite mjestima u kojima se djeca osjećaju dobrodošlima, ohrabrenima, sretnima i u kojima se prema svakom djetetu odnosi s dostojanstvom, omogućavajući mu tako da ispuni sav svoj potencijal.
Ulaskom u učionice, pred Vama je svakog dana velika odgovornost da učenicima prenesete znanja koja će biti primjenjiva u svakodnevnom životu i prilagođena izazovima budućnosti. U obavljanju ove iznimno važne zadaće, prenošenju znanja, najvećeg bogatstva koje postoji, potrebno je imati puno strpljenja i ljubavi, bez kojih ne bismo mogli ostvariti naš zajednički cilj - da djeca imaju sretno djetinjstvo, kvalitetno školovanje te u konačnici perspektivnu budućnost.
Uz zahvalu na doprinosu odgoju i obrazovanju dosadašnjih, ali i budućih generacija mladih ljudi, želim Vam još jednom najiskrenije čestitati Dan učitelja uz poticaj da i dalje ulažete trud i znanje u mlade naraštaje za kvalitetnu budućnost svih nas.


                                                                                                                                                                                      Općinski načelnik
                                                                                                                                                                                        Općine Sapna
                                                                                                                                                                                     Zudin Mahmutović

Svečano otvorena rekonstruisana dionica regionalnog puta Sapna - Priboj 

Premijer Vlade TK-a Jakub Suljkanović, predsjednik Skupštine TK-a Senad Alić, ministar trgovina, turizma i saobraćaja u Vladi TK-a Mirsad Gluhić, direktor Direkcije regionalnih cesta TK-a Agan Delibajrić i načelnik općine Sapna Zudin Mahmutović, danas su svečanim presijecanjem vrpce zvanično pustili u promet rekonstruisanu dionicu regionalnog puta R-456 Sapna - Priboj u dužini od 1.300 metara. 

Vrijednost rekonstruisane dionice puta iznosila je 1.000.000,00 KM.
Također, izvršeno je i zvanično uvođenje izvođača radova u posao rekonstrukcije i preostalog dijela ovog regionalnog puta u dužini od 3,5 kilometra sa neophodnim mostovima i pristupnim saobraćajnicama, za koji je Vlada Tuzlanskog kantona putem Direkcije regionalnih cesta TK-a obezbijedila sredstva u iznosu od 3,6 miliona KM.

Općinski načelnik Zudin Mahmutović kazao je da je ovaj put od posebnog značaja za Općinu Sapna, te da se radi o putu koji je spajao Teočak i Sapnu u ratnom periodu a sada spaja granicu Srbije sa Hrvatskom.

- Izgradnjom ovog puta za dva sata se skraćuje putovanje do granice sa Hrvatskom i veoma je značajan za našu dijasporu, istakao je Mahmutović.

Direktor Direkcije regionalnih cesta TK-a, Agan Delibajrić kazao je da je u zadnje tri godine na rekonstrukciju regionalnog puta R-456 uloženo oko 7 miliona KM a da je samo u 2018. godini uloženo oko 4,5 miliona KM.

- Definitivno se rješavamo makadamskog zastora kada je u pitanju ovaj put. Ovaj put je izuzetno značajan, put koji je omogućio odbranu ovog područja i Bosne i Hercegovine. Njegovom izgradnjom će se smanjiti unutrašnja migracija stanovništva i omogućiti stvaranje boljih uslova za život ljudima koje treba da zadržimo na ovim područjima. Samo dobra putna infrastruktura i opće infrastruktura može spriječiti tu unutrašnju migraciju. Općina Sapna nije razvijena sredina i samo sa ovakvom infrastrukturom stvoriće se uslovi za razvoj privrede, rekao je direktor Delibajrić.

Ministar trgovina, turizma i saobraćaja u Vladi TK-a Mirsad Gluhić istako je da za rubne općine saobraćajna infrastruktura predstavlja izuzetnu važnost. Ovaj put će doprinijeti istočnom dijelu našeg kantona privredni i turistički razvoj, te dodao: 
- Sredstva koja Direkcija regionalnih cesta TK-a i Vlada TK-a ulažu u rekonstrukciju i izgradnju će dovesti regionalne ceste u tehničko stanje koje će zadovoljavati saobraćanu infrastrukturu. Tuzlanski kanton ima problem magistralnih cesta jer Vlada Federacije BiH ne ulaže u magistralne ceste i to nam uveliko pravi problem na našem kantonu.

Premijer Vlade TK-a Jakub Suljkanović istakao je da je ove godine Tuzlanski kanton jedno veliko radilište jer se preko Direkcije regionalnih cesta rade i implementiraju projekti u ukupnoj vrijednosti oko 26 miliona KM koji su usmjereni u razvoj putne infrastrukture.
- Izuzetno mi je drago da danas prisustvujemo jednom ovakvom svečanom činu otvaranja jedne novosagrađene dionice puta. Ovo je za općinu Sapna životno važna saobraćajnica jer se njenim završetkom i stvaranjem boljih komunikacijskih uslova, stvaraju bolji preduslovi za život građana, ukupan poslovni ambijent i privlačenje investicija. Nama kao Vladi TK-a je imperativ da zadržimo mlade ljude i stanovništvo da žive na ovim prostorima. Zahvaljuem se Direkciji regionalnih cesta i općinskom načelniku koji su prepoznali i delegirali prioritete općine Sapna kao i Skupštini Tuzlanskog kantona koja je odobrila kreditno zaduženje za realizaciju ovih projekata, istakao je premijer Suljkanović.

Nakon svečanog dijela otvaranja novosagrađene dionice regionalnog puta, premijer Vlade TK-a Jakub Suljkanović, predsjednik Skupštine TK-a Senad Alić, ministar trgovina, turizma i saobraćaja Mirsad Gluhić, ministar finansija Miralem Nuhanović, ministar za kulturu, sport i mlade Slavena Vojinović, kao i direktor Direkcije regionalnih cesta TK-a Agan Delibajrić održali su sastanak u kabinetu općinskog načelnika sa užim rukovodstvom Općine Sapna na kojem se razgovaralo o budućim planovima lokalne zajednice.

   

    

    

    

 

 

Organizovan prijem za članove Udruženja ilmije

U povodu godišnjice osnivanja i rada Udruženja ilmije, načelnik općine Sapna Zudin Mahmutović organizovao je prijem za članove Odbora ilmije Zvornik. 
Udruženje ilmije okuplja u prvom redu imame, mualime, muderise ali i ostale zaposlene u Islamskoj zajednici i osnovano je 1912. godine.
U ugodnom razgovoru sa predstavnicima ovog udruženja, općinski načelnik je članovima ovog udruženja čestitao godišnjicu, te istakao važnost doprinosa članova udruženja u očuvanju islamskog identiteta bošnjačkog naroda, te razvijanja i jačanja vjerske svijesti, islamskog odgoja i obrazovanja.
Načelnik Mahmutović istakao je da Općina Sapna ima dobru saradnju sa Islamskom zajednicom, te da će u skladu sa mogućnostima općina nastaviti pomagati projekte Islamske zajednice na prostoru općine Sapna.