Main menu

U Sapni je danas prigodnim vjerskim i kulturnim programom obilježen Dan otpora ove mjesne zajednice koji se ujedno obilježava i kao Dan mjesne zajednice Sapna. 
Učenjem tevhida, obilaskom mezarja, polaganjem cvijeća na šehidskom spomen obilježju, te svečanom sjednicom Vijeća mjesne zajednice i historijskim časom, sapnjaci su se prisjetili dešavanja od prije 26 godina, kada je 05. aprila 1992. godine pala prva žrtva srpsko-crnogorske agresije na ovim prostorima.
Petog aprila 1992. godine zaustavljena su vozila JNA iz kojih se kroz Sapnu pucalo iz automatskog naoružanja te je došlo do oružanog obračuna u kojem je smrtno stradao sapnjak Mahmut Memić i jedan od oficira JNA, dok je nekoliko rezervista i redovnih pripadnika JNA je zarobljeno.
Svečanoj sjednici vijeća MZ Sapna prisustvovale su brojne ličosti iz kulturno-političkog života sa ovih prostora. Uvodno obraćanje upriličio je predsjednik Vijeća MZ Sapna Fadil Seferović koji je istakao da je događaj koji se desio na današnji dan prije 26 godina promijenio svijest građana sa ovih područja i definitivno ih opredijelio za organizovanje i odbranu.
Skupu su se također obratili i općinski načelnik Zudin Mahmutović te predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Senad Alić.
Predsjednik MZ Sapna Fadil Seferović uručio je i zahvalnice pojedinicima i preduzećima za doprinos i aktivno učestvovanje u organizaciji ove manifestacije.