Main menu

Premijer Vlade TK-a Jakub Suljkanović, predsjednik Skupštine TK-a Senad Alić, ministar trgovina, turizma i saobraćaja u Vladi TK-a Mirsad Gluhić, direktor Direkcije regionalnih cesta TK-a Agan Delibajrić i načelnik općine Sapna Zudin Mahmutović, danas su svečanim presijecanjem vrpce zvanično pustili u promet rekonstruisanu dionicu regionalnog puta R-456 Sapna - Priboj u dužini od 1.300 metara. 

Vrijednost rekonstruisane dionice puta iznosila je 1.000.000,00 KM.
Također, izvršeno je i zvanično uvođenje izvođača radova u posao rekonstrukcije i preostalog dijela ovog regionalnog puta u dužini od 3,5 kilometra sa neophodnim mostovima i pristupnim saobraćajnicama, za koji je Vlada Tuzlanskog kantona putem Direkcije regionalnih cesta TK-a obezbijedila sredstva u iznosu od 3,6 miliona KM.

Općinski načelnik Zudin Mahmutović kazao je da je ovaj put od posebnog značaja za Općinu Sapna, te da se radi o putu koji je spajao Teočak i Sapnu u ratnom periodu a sada spaja granicu Srbije sa Hrvatskom.

- Izgradnjom ovog puta za dva sata se skraćuje putovanje do granice sa Hrvatskom i veoma je značajan za našu dijasporu, istakao je Mahmutović.

Direktor Direkcije regionalnih cesta TK-a, Agan Delibajrić kazao je da je u zadnje tri godine na rekonstrukciju regionalnog puta R-456 uloženo oko 7 miliona KM a da je samo u 2018. godini uloženo oko 4,5 miliona KM.

- Definitivno se rješavamo makadamskog zastora kada je u pitanju ovaj put. Ovaj put je izuzetno značajan, put koji je omogućio odbranu ovog područja i Bosne i Hercegovine. Njegovom izgradnjom će se smanjiti unutrašnja migracija stanovništva i omogućiti stvaranje boljih uslova za život ljudima koje treba da zadržimo na ovim područjima. Samo dobra putna infrastruktura i opće infrastruktura može spriječiti tu unutrašnju migraciju. Općina Sapna nije razvijena sredina i samo sa ovakvom infrastrukturom stvoriće se uslovi za razvoj privrede, rekao je direktor Delibajrić.

Ministar trgovina, turizma i saobraćaja u Vladi TK-a Mirsad Gluhić istako je da za rubne općine saobraćajna infrastruktura predstavlja izuzetnu važnost. Ovaj put će doprinijeti istočnom dijelu našeg kantona privredni i turistički razvoj, te dodao: 
- Sredstva koja Direkcija regionalnih cesta TK-a i Vlada TK-a ulažu u rekonstrukciju i izgradnju će dovesti regionalne ceste u tehničko stanje koje će zadovoljavati saobraćanu infrastrukturu. Tuzlanski kanton ima problem magistralnih cesta jer Vlada Federacije BiH ne ulaže u magistralne ceste i to nam uveliko pravi problem na našem kantonu.

Premijer Vlade TK-a Jakub Suljkanović istakao je da je ove godine Tuzlanski kanton jedno veliko radilište jer se preko Direkcije regionalnih cesta rade i implementiraju projekti u ukupnoj vrijednosti oko 26 miliona KM koji su usmjereni u razvoj putne infrastrukture.
- Izuzetno mi je drago da danas prisustvujemo jednom ovakvom svečanom činu otvaranja jedne novosagrađene dionice puta. Ovo je za općinu Sapna životno važna saobraćajnica jer se njenim završetkom i stvaranjem boljih komunikacijskih uslova, stvaraju bolji preduslovi za život građana, ukupan poslovni ambijent i privlačenje investicija. Nama kao Vladi TK-a je imperativ da zadržimo mlade ljude i stanovništvo da žive na ovim prostorima. Zahvaljuem se Direkciji regionalnih cesta i općinskom načelniku koji su prepoznali i delegirali prioritete općine Sapna kao i Skupštini Tuzlanskog kantona koja je odobrila kreditno zaduženje za realizaciju ovih projekata, istakao je premijer Suljkanović.

Nakon svečanog dijela otvaranja novosagrađene dionice regionalnog puta, premijer Vlade TK-a Jakub Suljkanović, predsjednik Skupštine TK-a Senad Alić, ministar trgovina, turizma i saobraćaja Mirsad Gluhić, ministar finansija Miralem Nuhanović, ministar za kulturu, sport i mlade Slavena Vojinović, kao i direktor Direkcije regionalnih cesta TK-a Agan Delibajrić održali su sastanak u kabinetu općinskog načelnika sa užim rukovodstvom Općine Sapna na kojem se razgovaralo o budućim planovima lokalne zajednice.