Main menu

U Kovačevićima je danas obilježena 26. godišnjica slamanja neprijateljske ofanzive kodnog naziva „Ljubav“, a 22. mart, dan kada su 1993. godine pripadnici Armije RBiH uz nadljudske napore i izuzetnu hrabrost, uspjeli odbraniti Kovačeviće od mnogo nadmoćnijeg naprijatelja, obilježava se i kao Dan mjesne zajednice Kovačevići.
Obilježavanje je počelo učenjem tevhida u mjesnoj džamiji, a nakon džuma namaza obavljen je obilazak šehidskog mezarja. Program je nastavljen polaganjem cvijeća na šehidsko spomen obilježje nakon čega je upriličeno obraćanje domaćina i gostiju.
Dobrodošlicu i zahvalnost svima koji su prisustvovali ovom skupu poželio je član organizacionog odbora i predsjednik Saveza demobilisanih boraca Tuzlanskog kantona Muzijet Kahrimanović, koji je u svom obraćanju istakao važnost sjećanja na ovakve i slične događaje iz odbrambeno-oslobodilačkog rata.
Ratni komandant 206. viteške brdske brigade Šemsudin Muminović, podsjetio je još jednom na važnost i značaj bitke koja se na današnji dan 1993. godine odigrala u Kovačevićima i širem reonu Vitinice, te naglasio da je tog dana, samo na Kovačeviće napadalo tridesetak tenkova i oklopnih transportera te velika neprijateljska pješadijska sila ali da su se borci Kovačevića i malobrojnih drugih jedinica, koji su se uspjeli nekako probiti do Kovačevića, nadljudskim naporima uspjeli odbraniti.
Prisutnima se obratio i općinski načelnik Zudin Mahmutović koji je mještanima Kovačevića čestitao Dan mjesne zajednice te jedan od direktnih učesnika bitke i čovjek koji je zaslužan za promjenu samog toka i ishoda bitke, Edin Haračić Klej.
Nakon zvaničnog dijela programa, u zgradi mjesne zajednice Kovačevići upriličeno je druženje preživjelih boraca, mještana MZ Kovačevići i gostiju.