Main menu

U Sapni je danas prigodnim kulturno-sportskim i vjeraskim programom obilježan dan otpora ove mjesne zajednice koji se ujedno obilježava i kao Dan Mjesne zajednice Sapna. 
U okviru programa obilježavanja upriličena je priredba učenika područne škole u Sapni, malonogometni turnir za mlađe uzraste, a učenjem tevhida, obilaskom mezarja i polaganjem cvijeća na šehidska spomen obilježja, sapnjaci su se prisjetili svojih šehida i dešavanja od prije 27. godina, kada je 05. aprila 1992. Godine pala prva žrtva srpsko-crnogorske agresije na ovim prostorima.
5. aprila 1992. godine zaustavljena je kolona vozila JNA iz kojih se pucalo automatskim naoružanjem po sapanjskim kućama. Došlo je do oružanog obračuna pripadnika JNA i pripadnika teritorijalne odbrane BiH u kojem je smrtno stradao sapnjak Mahmut Memić a također stradao je i jedan od oficira JNA, dok je nekoliko rezervista i redovnih pripadnika JNA zarobljeno.
U okviru današnjeg programa, pored posjete šehidskom spomen obilježju poginulim sapnjacima, izvršen je obilazak i polaganje cvijeća na spomen obilježje poginulim i umrlim pripadnicima specijalne jedinice Armije RBiH pod nazivom „Kobre“, koje je izgrađeno prošle godine na prostoru MZ Sapna.