Main menu

U okviru manifestacije „Dani odbrane Sapne“, jučer je u sapanjskoj MZ Kobilići uz prisustvo porodica šehida, boraca, predstavnika vlasti i mnogobrojnih građana, obilježena 27. godišnjica svirepog ubistva 16 mještana Kobilića, a ovaj datum ujedno se obilježava i kao Dan MZ Kobilići.
Tog 5.maja 1992. godine, Srbi iz okolnih sela, potpomognuti jedinicama JNA i paravojnim formacijama, pokrenuli su žestok napad na kompletnu sapanjsku dolinu i uz pomoć tenkova ušli u Sapnu. Dio agresorske vojske došao je do Kobilića te pozvao stanovništvo na pregovore. Kobilićani koji nisu imali ratnog iskustva, povjerovali su komšijama te se odazvali pozivu na pregovore a njih 16 se okupilo na lokalitetu „Prijeke njive“. Agresorski vojnici su ih zarobili a potom svirepo ubili. Njihova tijela su poredali u obliku polumjeseca a jedno tijelo su postavili u sredinu kako bi simboliziralo zvijezdu.
U znak sjećanja na ta dešavanja, upriličeno je polaganje cvijeća na šehidsko spomen obilježje u Kobilićima, obraćanje zvaničnika i prigodan vjerski program.
U okviru sportskog dijela manifestacije sinoć je u sapanjskoj sportskoj dvorani održan Memorijalni malonogometni turnir „Senad - Mehdin Hodžić“.
Danas, u znak sjećanja na oslobađanje Sapne od jednodnevne agresorske okupacije, izvršeno je polaganje cvijeća na šehidsko spomen obilježje u MZ Sapna a u fiskulturnoj sali OŠ Sapna upriličen je historijski čas koji je održao ratni komandant 206. viteške brdske brigade Šemsudin Muminović. Komandant Muminović evocirao je uspomene na 06. maj 1992. godine kada su borci ovih krajeva izveli žestok kontra napad na pripadnike tadašnje JNA i srbo-četničke paravojne formacije, koje su dan ranije, uz pomoć tenkova i mnogobrojne pješadije, ovladali kompletnom sapanjskom dolinom i počeli utvrđivati položaje u naselju Gaj.
Također danas, u sali za sjednice Općinskog vijeća Sapna, upriličena je promocija knjige „Tuzla i regija u odbrani u Bosne i Hercegovine 1992-1995.“ autora Mehe Bajrića, na kojoj su promotori bili ratni komandant 206. viteške brdske brigade Šemsudin Muminović, ratni i poratni načelnik općine Tuzla Selim Bešlagić, te ratni komandant 2. korpusa Armije RBiH, general Hazim Šadić.
Program manifestacije „Dani odbrane Sapne“ nastavlja se u srijedu 08. maja otkrivanjem novosagrađenog šehidskog spomen obilježja u Međeđi te obilježavanjem Dana MZ Međeđa.