Main menu

U Zaseoku je danas prigodnim programom obilježena 27. godišnjica pogibije prvog heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Mehdina Hodžića - Senada.
Dan pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Mehdina Hodžića, velike bitke i pobjede TO RBiH koja se 10. maja 1992. godine dogodila u Zaseoku, te zarobljavanje tenka i samohotke, prvih oklopnih vozila u posjedu Armije RBiH, ujedno se obilježava i kao Dan MZ Zaseok.
Referat o liku i djelu heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Mehdina Hodžića pročitao je predsjednik Organizacije patriotske lige općine Sapna Jusuf Gušić, nakon čega su brojne delegacije vlasti te boračkih organizacija i saveza, položile cvijeće na spomen obilježje podignuto na mjestu pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Mehdina Hodžića - Senada.
Prisutnima su se obratili i predstavnik MZ Zaseok, te federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević koji je govorio o značaju i potrebi obilježavanja ovakvih i sličnih događaja iz odbrambeno-oslobodilačkog rata.
Polaganjem cvijeća na spomen obilježje poginulim borcima u Zaseoku i učenjem fatihe, brojne delegacije i građani odali su počast svim poginulim borcima ovog dijela teritorije.
Svečanim defileom i smotrom omladine koja je uz ratne zastave, simbolizirala jedinice Armije RBiH sa ovih prostora, postrojavanjem boraca i starješina ratnih jedinaca sa ovih prostora, obraćanjem zvanica i gostiju te prigodnim kulturno-zabavnim programom upriličenim u sportskoj dvorani u Sapni, završena je šestodnevna manifestacija Dani odbrane Sapne
Skupu u Sapni prisustvovali su mnogobrojni građani, borci, šehidske porodice, omladina, delegacije boračkih udruženja i saveza, predstavnici federalne i kantonalne vlasti, te mnogi drugi uvaženi gosti.
Prisutnima su se ispred domaćina i organizacionog odbora obratili općinski načelnik Zudin Mahmutović i ratni komandant 206. viteške brdske brigade Šemsudin Muminović, te premijer Vlade TK-a Jakub Suljkanović i ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u Vladi Federacije BiH Salko Bukvarević, koji su u svojim izlaganjima istakli značaj i ulogu herojske borbe boraca i naroda ovog područja tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine i još jednom podsjetili prisutne a posebno omladinu na dio događaja koji su se odigrali na ovom području tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.
U svom obraćanju govornici su posebno istakli činjenice da su se na ovom području, tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata, vodile neke od najvećih bitaka u BiH u kojima su pripadnici Armije RBiH, porazili tehnički znatno nadmoćnijeg neprijatelja, kao i veliku ulogu heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Mehdina Hodžića i Hajrudina Mešića koji su poginuli na prostoru općine Sapna. 
Tokom programa prisutnima su se svojim izvedbama predstavili i članovi Vokalno instrumentalnog sastava "Merak" Sapna te polazinici Centra za rani razvoj Sapna.