Main menu

Prigodnim programom danas je u Godušu obilježena 28. godišnjica pružanja prvog organizovanog otpora agresoru na prostoru Bosne i Hercegovine koji se ujedno obilježava i kao Dan mjesne zajednice Goduš. 
Naime 17.10.1991. godine, srpske paravojne formacije koje su se tada nalazile na području Rožnja, izvršile su napad na Goduš gde su ih dočekali već dobro organizovani goduški branioci. Nakon kraće borbe, iznenađen otporom, agresor je primoran na povlačenje.
U znak sjećanja na taj dan ali i na sve goduške poginule i žive heroje koji su tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata dali nemjerljiv doprinos odbrani ovih krajeva ali i Bosne i Hercegovine, 17. oktobar se obilježava i kao Dan mjesne zajednice Goduš.
Program obilježavanja počeo je još jučer, obilaskom ratnog komandanta 206. viteške brdske brigade i prvog komandira legendarnih MOČA, majora Edhema Omerovića – Tite, a nastavljen danas obilaskom šehidskog mezarja i učenjem fatihe poginulim borcima ove mjesne zajednice. Delagacije MZ Goduš, Općine Sapna, boračkih udruženja sa prostora općine Sapna i Tuzlanskog kantona, položile su i cvijeće na spomen obilježje u Godušu a potom su se prisutnima obratili predsjednik MZ Goduš Adil Omerović, ratni komandant 206. viteške brdske brigade Šemsudin Muminović, pomoćnica općinskog načelnika za opću upravu, društvene djelatnosti i boračko-invalidsku zaštitu Hanifa Selamović i predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja TK-a Edin Hadžimuhamedović, koji su istakli značaj obilježavanja ovakvih i sličnih datuma i potrebu za održavanje kulture sjećanja posebno zbog mlađih generacija.
Zaslužnim ustanovama i pojedincima uručene su zahvalnice i plakete a priređen je i prigodan kulturno-zabavni program.