Main menu

Završnom akademojom u sapanjskoj sportskoj dvorani završena je ovogodišnja manifestacija „Dani odbrane Sapne“. Tokom šest dana koliko je trajala manifetacija, organizovano je na desetine vjerskih, kulturnih i sportskih događaja u čast heroja ovih područja koji su tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata branili i odbranili ovaj dio Bosne i Hercegovine od srpsko-crnogorskog agresora.
Nakon okruglog stola kojim je otvorena manifestacija i obilježavanja godišnjice zločina u Kobilićima upriličen je obilazak i polaganje cvijeća na svim šehidskim spomen - obilježjima i šehitlucima kao i obiilazak određenog broja šehidskih porodica, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca.
Posjetom spomen-obilježja u Bijelom Potoku odata je počast za 645 bošnjačkih žrtava koje je srpska vojska odvela i pobila 01. juna 1992. godine. Na istom mjestu održan je i historijski čas na kojem su o ovom zločinu pričali preživjeli mještani naselja u donjem toku rijeke Sapne.
Također, prigiodnim programom obilježeni su Dan MZ Međeđa i Dan MZ Baljkovica a u sportskom dijelu programa održan je Memorijalni turnir „Mehdin - Senad Hodžić“.
Zadnjeg dana manifestacije u Zaseoku je prigodnim programom, uz prisustvo velikog broja zvanica iz društveno-političkog života, građana i saboraca, obilježena 31. godišnjica pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Mehdina Hodžića. Mnogobrojne delegacije položele su cvijeće i odale dužno poštovanje na spomen-obilježju podignutom na mjestu pogibije heroja Mehdina Hodžića a prisutnima su se obratili predsjednik Organizacije demobilisanih boraca Općine Sapna Ibrahim Husejnović te premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.
Sastavni dio manifestacije "Dani odbrane Sapne" je i obilježavanje Dana MZ Zaseok pa su tim povodom brojne delegacije, porodice poginulih i građani na šehidskom spomen-obilježju u Zaseoku položile cvijeće i odale počast svim poginulim borcima u ovom mjestu te obišli šehidsko mezarje i pročili fatihu.
Brojne delegacije iz društveno-političkog života, boračkih organizacija i građani, polaganjem cvijeća na Centralnom spomen-obilježju u Sapni te učenjem fatihe odali su dužno poštovanje svim šehidima, poginulim i umrlim borcima Armije BiH sa ovih prostora a završna akademija manifestacije "Dani odbrane Sapne" održana je u sapanjskoj sportskoj dvorani.
Skupu su prisustvovale mnogobrojne delegacije među kojima su bili predstavnici Vlade TK-a na čelu sa premijerom Irfanom Halilagićem, Skupštine TK-a, općine Novi Grad Sarajevo, Koordinacije boračkih saveza Federacije BiH i TK-a, predstavnici mnogobrojnih boračkih udruženja iz Sapne, Zvornika, Teočaka, Kalesije, Tuzle i drugih gradova i općina, te mnogobrojni građani naše općine. Prisutnima se u ime domaćina obratio načelnik općine Sapna Zudin Mahmutović te premijer Vlade TK-a Irfan Halilagić, koji su istakli važnost obilježavanja datuma i događaja iz odbrambeno-oslobodilačkog rata i njegovanja kulture sjećanja na bosanske heroje. Tokom akademije uručenu su diplome i nagrade za najbolje likovne i literarne radove učenika osnovne i srednje škole a u zabavnom djelu programa prisutnima se predstavio VIS Merak Sapna sa patriotskim kompozicijama.