Main menu

Nizom manifestacija i događaja ovih dana se na prostoru Tuzlanskog kantona obilježava 31. godišnjica od osnivanja 2. korpusa Armije R BiH.
Tim povodom danas su predstavnici boračkih udruženja i lokalne vlasti na čelu sa načelnikom Zudinom Mahmutovićem, položili cvijeće na centralnom šehidskom spomen-obilježju u Sapni te učenjem fatihe odali počast šehidima.
Drugi korpus Armija Republike Bosne i Hercegovine je tokom rata u Bosni i Hercegovini bio najviša operativna jedinica i jedan od sedam korpusa u sastavu Armije Republike Bosne i Hercegovine. Osnovan je 29. septembra 1992. godine, po naredbi komandanta Štaba vrhovne komande Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine. Sjedište korpusa bilo je u Tuzli, a zona odgovornosti protezala se na 28 općina sjeveroistočne i istočne Bosne, te dijelom Posavine.
Tokom postojanja 2. korpusa, kroz njegove redove prošlo je preko 168.400 vojnika, od čega 3.300 žena. raspoređenih u ukupno 38 brigade te je po oba kriterija također najveći armijski korpus. Poginulo je preko 11.000 boraca, a njih 7.000 iz rata je izašlo sa statusom ratnog vojnog invalida.
Svečana akademija povodom obilježavanja godišnjice 2. korpusa biće upriličena danas sa početkom u 17,00 sati u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli, što je ujedno i završni dio programa ovogodišnjeg obilježavanja.