Main menu

Rejon Majevice jučer su posjetili ambasador Savezne Republike Njemačke u BiH NJ.E. dr. Thomas Fitschen, ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak, te predstavnici nevladine humanitarne organizacije u BiH Norveška narodna pomoć i Mine Advisory Group, koji su zajedno sa općinskim načelnikom Zudinom Mahmutovićem i njegovim saradnicima posjetili područja na kojima se trenutno vrše intenzivni radovi na projektu „Oslobađanje minsko-sumnjivih površina u BiH, regija Majevica 2022 - 2024. godine.
Predstavnici nevladine humanitarne organizacije u BiH Norveška narodna pomoć, prisutnima su prezentirali dosadašnje radove i planove daljih aktivnosti na čišćenju minsko sumnjivih područja na Majevici i njenim obroncima.
Na području općine Sapna kao minsko sumnjiva površina, vodi se preko 13 km2 što je oko 11% ukupne površine općine. Do sada je ovim projektom izvršeno čišćenje i primopredaja 0,55 km2 minsko sumnjivog područja a pri kraju su radovi čišćenja terena na potezu Kikovi - Zavid ukupne površine od oko 2 km2, nakon čega će započeti radovi na potezu „Stolice - Riječani“ te „Visoka glavica - Kasarlije“.
Projekat „Oslobađanje minsko-sumnjivih površina u BiH, regija Majevica 2022 - 2024. godine, vrijedan je čak 9,5 miliona eura a finansira se sredstvima Savezne Republike Njemačke i jedan je od najznačajnijih projekata koji se realizuje u saradnji pet majevičkih općina, odnosno općina Sapna, Teočak i Čelić te opština Ugljevik i Lopare.