Main menu

U Sarajevu je održana Konferencija o Majevici na kojoj su načelnici pet opština ove regije razgovarali o dosadašnjim rezultatima i daljim planovima u sferi turizma i razvoja, kao i o ostalim zajedničkim inicijativama čiji cilj je poboljšanje usluga i kvaliteta života lokalnog stanovništva.
Cilj konferencije, koju su organizovali načelnici Lopara, Ugljevika, Teočaka, Čelića i Sapne, u saradnji sa Misijom OEBS-a u BiH, bio je da se pruži dodatna prilika predstavnicima domaćih i međunarodnih institucija da se dodatno angažuju u podršci majevičkoj regiji.
Šef misije OEBS-a u BiH Brajan Ageler rekao je da se na današnjoj konferenciji razgovaralo o napretku koji je postignut posljednjih nekoliko godina na prostoru Majevice, kao i o daljem napretku ove regije.
"Uspjeh ove priče o saradnji opština majevičke regije može se pripisati progresivnom političkom vođstvu, snažnoj odgovornosti na lokalnom nivou i zajedničkoj viziji ovih zajednica", naveo je Ageler i dodao da OEBS ostaje snažan partner vlastima majevičke regije, ali i BiH s ciljem ostvarivanja napretka za dobrobit svih građana.
Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Adebajo Babađide istakao je da je jedan od ključnih prioriteta na putu BiH ka EU "prioritet pet" u kojem se navodi da je potrebno učiniti konkretne korake da bi se promovisalo okruženje koje je pogodno za pomirenje.
"Stoga vjerujemo da djelovanje pet načelnika nije samo bilo usmjereno na saradnju između njihovih pet opština, nego je doprinijelo putu BiH ka EU i njenom napretku", rekao je Babađide novinarima u Sarajevu.
Načelnik općine Sapna Zudin Mahmutović istakao je: “U prvoj godini smo sa našom međuopćinskom radnom grupom uredili i obilježili i simbol naše saradnje, a to je biciklistička staza Via Majevica na kojoj sad zajednički dvaput godišnje organizujemo revijalne biciklisticke utrke za bicikliste iz naseg regiona. Te manifestacije koristimo za predstavljanje domaćih proizvoda i promociju prirodnih bogatstava i kulturno istorijskih spomenika, pa su kao takve vazan instrument za promociju naših turistickih potencijala. Uradili smo odmah na početku i zajednički plan razvoja turizma, jedan vid našeg zajedničkog strateškog dokumenta kojim je postavljena zajednička vizija razvoja turizma. Dok smo radili na tom dokumentu, zajednički smo analizirali nase snage, prednosti i mogucnosti i definirali prioritete. Analiza je potvrdila da pravog razvoja nasih pet lokalnih zajednica ne može biti bez dva osnovna preduvjeta, a to su deminiranje i najviši standard kad je u pitanju zaštita životne sredine. S ovim prioritetima u vidu, već tokom pandemije smo počeli zajednički mapirati situaciju kad je u pitanju potreba za razminiranjem i imali smo veliku sreću da je ovaj naš prioritet prepoznala Vlada Njemačke i usmjerila prema nama finansijska sredstva dovoljna za razminiranje svih pet opština do kraja 2024. godine.”
Vojni ataše Ambasade NJemačke u BiH Franc Jozef Nolte podsjetio je da NJemačka podržava humanitarno deminiranje u BiH od 1997. godine, te da je od tada do danas ova zemlja za te namjene izdvojila oko 45 miliona evra.
Prema njegovim riječima, trenutno je za NJemačku najvažniji projekat "Majevica oslobođena od mina" vrijedan 9,7 miliona evra, koji se sprovodi od polovine 2022. godine i trajaće do kraja 2024..
"Ovaj projekat je važan za Njemačku zbog toga što je prvi put humanitarno deminiranje povezano sa idejom pomirenja, a drugi i najvažniji razlog za nas je da su načelnici ovih pet opština pokazali da su voljni da pristupe pomirenju i da ostave prošlost iza sebe", naglasio je Nolte.