Main menu

Općina Vareš, u srijedu 29. novembra, 2023. godine ugostila je Petera M. Wagnera, rukovodioca Službe za instrumente vanjske politike (FPI) Evropske unije, Johanna Sattlera, šefa Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH, te predstavnike osam lokalnih zajednica koje predstavljaju pozitivan primjer izgradnje povjerenja između različitih zajednica.
Sastanak je održan u sklopu projekta „Možemo bolje“, koji finansira EU kroz FPI, a zajednički implementiraju EU, UN, OSCE i Vijeće Evrope.
Cilj projekta je da podrži rad „šampiona mira“ – pojedinaca i zajednica koje stvaraju pozitivno okruženje za saradnju koja prevazilazi podjele. Općina Vareš je upravo takva zajednica, gdje se aktivnosti usmjerene ka miru promoviraju kao pojedinačna i kolektivna odgovornost. Sastanku su prisustvovali i predstavnici grada Prnjavora te općina i opština Jablanica, Teočak, Čelić, Sapna, Lopare i Ugljevik koje su također dio projekta „Možemo bolje“.
„EU je osnovana kao mirovni projekat i Služba za instrumente vanjske politike je u srži nastojanja EU da ostane odana tom cilju i da jača mir i stabilnost diljem planete. Drago mi je što sam se susreo s predstavnicima lokalnih zajednica koji su osobe širokih vidika i koji imaju viziju rada za bolju budućnost, i ponosan sam što je EU bila u mogućnosti da podrži ovaj projekat,“ kazao je g. Wagner.
Izgradnja povjerenja, kohezije i održivog mira jedan je od najvažnijih prioriteta Evropske unije u Bosni i Hercegovini, a projekat „Možemo bolje“ pokazuje značaj strateškog partnerstva u tom procesu, kao i značaj svrsishodnih zajedničkih napora međunarodnih aktera, svih nivoa vlasti u BiH i samih građana.
„Širom Bosne i Hercegovine se mogu naći odlučni lideri i zajednice koji ostvaruju stvarni napredak u izgradnji povjerenja između različitih grupa. Time stvaraju moćan kontra-narativ spram retorike koja stvara vještačke podjele i koja se prečesto pojavljuje u javnom prostoru,“ izjavio je ambasador Sattler.
Saradnja lokalnih zajednica, vlasti i građana primjer je kako BiH može bolje, posebno u suprotstavljanju narativima podjela. Projekt „Možemo bolje“ istaknut je kao pozitivna platforma koja omogućava ljudima da istinski i zajedno rade na razvoju bh. društva kroz povjerenje i koheziju.
Kroz dosadašnju implementaciju projekta u 23 zajednice, podržane ideje uključuju međureligijsko učenje, angažman mladih, osnaživanje žena, razvoj i angažman organizacija civilnog društva, kulturno naslijeđe i raznolikost, scensku umjetnost i pozorište, sportske aktivnosti, zaštitu životne sredine i civilnu zaštitu. Radovi su počeli na 12 infrastrukturnih objekata u 11 zajednica, a podržan je rad 27 organizacija civilnog društva.