Main menu

Okruglim stolom na temu „Napad i oslobođenje logora Liplje“ i izložbom likovnih i literarnih radova učenika osnovnih i srednjih škola u općinskoj sali za sjednice, jučer je otvorena tradicionalna manifestacija „Dani odbrane Sapne“.
U sklopu manifestacije u Kobilićima je uz prisustvo porodica šehida, demobilisanih boraca, predstavnika općinske i kantonalne vlasti, boračkih organizacija i mještana Kobilića, obilježena 32. godišnjica svirepog ubistva 16 mještana Kobilića, a ovaj datum ujedno se obilježava i kao Dan MZ Kobilići.
Kao i ranijih godina tako su i danas evocirane uspomene na ovaj zločin kada su srpske paravojne formacije iz okolnih sela, potpomognuti jedinicama JNA i paravojnim formacijama iz Srbije, pokrenuli žestok napad na kompletnu sapanjsku teritoriju te uz pomoć tenkova i drugih oklopnih vozila, ušli u Sapnu a dio agresorske vojske došao je do Kobilića gdje su na lokalitetu „Prijeke njive“, zarobili a potom i svirepo ubili 16 mještana.
U znak sjećanja na ta dešavanja, upriličeno je polaganje cvijeća na šehidsko spomen-obilježje, obraćanje zvanica i obilazak šehidskog mezarja te lokaliteta "Prijeke njive" gdje se zločin i desio.
Program manifestacije „Dani odbrane Sapne“ nastavlja se danas i narednih dana prema utvrđenom programu.