Main menu

Protekla tri dana manifestacije “Dani odbrane Sapne” protekla su u skladu sa planiranim programom obilježavanja i sjećanja na najteže dane novije historije ovih krajeva.
U utorak su delegacije boračkih udruženja i Općine Sapna obišle mezarje u živiničkom naselju Dubrave gdje je sahranjen 31 poginuli borac 206. viteške brdske brigade a na šehidskom spomen - obilježju u istom mjestu položeno je cvijeće.
Također upriličen je i obilazak mezara komandanta Senahida Hadžića na Kula Gradu te obilazak određenog broja porodica šehida, ratnih vojnih invalida i preživjelih boraca Armije R BiH a dan ranije obavljena je posjeta porodici umrlog ratnog komandanta Edhema Omerovića - Tite.
Jučer je manifestacija nastavljena obilježavanjem Dana MZ Međeđa uz prigodan kulturno-vjerski program. U mjesnoj džamiji proučen je tevhid za sedamnaest poginulih boraca ove mjesne zajednice, nakon čega su mnogobrojne delegacije obavile polaganje cvijeća na šehidsko-spomen obilježje u ovom mjestu a svi prisutni proučili fatihe za duše poginuilih boraca i ubijenih civilnih žrtava rata.
Manifestacija „Dani odbrane Sapne“ nastavljena je i danas polaganjem cvijeća na šehidsko spomen-obilježje u Baljkovici te prigodnim vjerskim progamom. Na današnji dan 1992. godine područje Baljkovice, koje su dan ranije zaposjele srpske snage, vraćeno je pod kontrolu Armije R BiH pa se ovaj dan obilježava i kao Dan MZ Baljkovica.
Također, polaganjem cvijeća na spomen-obilježjima u Nezuku i učenjem fatihe, odata je počast šehidima Nezuka i heroju odbrambeno-oslobodilačkog rata briganom generalu Hajrudinu Hajri Mešiću.
Za večeras od 17,00 sati u sapanjskoj sportskoj dvorani planirano je održavanje Memorijalnog malonogometnog turnira „Mehdin Hodžić - Senad“, dok se sutra, posljednjeg dana manifestacije, program od 10,00 sati nastavlja u Zaseoku a završna akademija planirana je od 13,40 sati u sapansjkoj sportskoj dvorani. 
 

    

    

    

Odbrana3_5_24_6.jpg