Main menu

Na području općine Sapna u mjesnoj zajednici Nezuk, u prisustvu ministra u Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica Edina Ramića i općinskog načelnika Zudina Mahmutovića, počela je realizacija sadnje stabala, pored puta kojim svake godine prolaze učesnici Marša mira, a u znak sjećanja na proboj preživjelih Srebreničana u julu 1995. godine i više hiljada ubijenih koji nisu uspjeli doći do slobodne teritorije u Nezuku.

Pokrovitelj i inicijator projekta sadnje drvoreda pod nazivom „Aleja sjećanja na žrtve genocida“ je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, a početku sadnje prvih stabala, osim ministra Edina Ramića i općinskog načelnika Zudina Mahmutovića, koji su i najavili početak sadnje, prisustvovali su i pripadnici 28. divizije, porodice ubijenih, srebreničke majke i sestre, predstavnici organizacija i udruženja koje djeluju na širenju istine o genocidu u Srebrenici.

U okviru ovogodišnje sadnje biće zasađeno po 70 stabala kljena i javora, sa obije strane puta sa rastojanjem od 6 m između stabala u dužini od 420 metara, a planirano je da se sadnja nastavi i u narednim godinama. Drvored će biti zasađen na svim mjestima na kojima je to moguće, te će se na taj način trajno obilježiti trasa Marša mira, duga oko 110 kilometara.