Main menu

Na predloženom dnevnom redu 5. redovne sjednice Općinskog vijeća Sapna, našlo se 14 tačaka, a na zahtjev Općinskog načelnika u dnevni red je uvrštena još jedna tačka. 

Prije zvaničnog početka rada, predsjedavajući Općinskog vijeća Sapna Fedahija Ahmetović podsjetio je prisutne da se na današnji dan 1995.godine u Tuzli desio strašan zločin kada je od granate ispaljene sa srpskih položaja sa Ozrena, ubijena 71 uglavnom mlada osoba, te zamolio prisutne da učenjem fatihe, minutom ćutnje ili na neki drugi način odaju dužnu počast stradalima.
Nakon usvajanja predloženog i dopunjenog dnevnog reda. te zapisnika sa prethodne sjednice, vijećnici su u prvoj tački usvojili Izvještaj o izvršenju Budžeta Općine Sapna za period 01.01.2017. – 31.03.2017. godine.
Odlukom o stipendiranju redovnih studenata sa prostora općine Sapna i učenika generacije OŠ “Sapna” i MSŠ Sapna u školskoj/akademskoj 2016/2017. godini, koju su vjećnici jednoglasno usvojili, usklađen je pojedinačni iznos stipendija sa iznosom koji stipendisti dobijaju putem Ministarstva za boračka pitanja TK-a, odnosno visina mjesečne stipendije je smanjena sa 100,00 KM na 80,00 KM ali je povećan ukupan broj stipendija koje se dodjeljuju sa dosadašnjih 17 na 21, čime se stvaraju pretpostavke da svi studenti sa prostora općine Sapna, koji ispunjavaju propisane uslove, ostvare stipendiju.
Usvojena je i Odluka o odvodnji otpadnih voda čime je ispunjena obaveza lokalne zajednice za usklađivanjem propisa sa zakonima donesenim na višim nivoima vlasti.
U 4. tački dnevnog reda vjećnici su jednoglasno usvojili Odluku o davanju saglasnosti na Sporazum o saradnji na sprovođenju državnog projekta o zatvaranju kolektivnih centara. Ovim Sporazumom se predviđa izgradnja stambeno-poslovnog objekta u centralnom dijelu općine u neposrednoj blizini sportske dvorane, sa 18 stambenih jedinica i poslovnim prostorima u prizemlju objekta. Vrijednost investicije iznosi 537.000 eura (oko 1.050.000 KM), a najvećim dijelom bi se finansirala iz sredstava viših nivoa vlasti, dok bi dio direktnog finansiranja iz Budžeta Općine iznosio oko 50.000 KM, te obavezu općinske administracije na obezbjeđivanju zemljišta, obezbjeđivanju priključaka na infrastrukturu, oslobađanje troškova rente i sl. Novoizgrađeni stambeno-poslovni objekat bi bio u potpunosti u vlasništvu općine, a stanovi bi se dodjeljivali licima koji su u momentu začetka ovog projekta (2012. godine) boravili u kolektivnim centrima i još uvjek u istim stanuju.
Vjećnici su takođe usvojili i Izvještaj o radu Općinske izborne komisije Sapna i Izvještaj o radu JP Veterinarska stanica d.o.o. Sapna za 2016. godine, te Izvještaj o radu JZU Dom zdravlja Sapna i Upravnog odbora JZU Dom zdravlja Sapna za 2016. godinu uz Zaključak da Općinsko vijeće Sapna daje preporuku višim nivoima vlasti za nabavku novog sanitetskog i hemodijaliznog vozila, obzirom da su postojeća vozila stara i dotrajala.
Duga rasprava se vodila oko Izvještaja o radu mjesnih zajednica za 2016. godinu jer pojedine mjesne zajednice nisu dostavile finansijske izvještaje. Nakon više diskusija, izvještaji su usvojeni uz Zaključak da mjesne zajednice koje nisu opravdale ranije doznačena sredstva moraju to učiniti u što skorijem vremenu uz konstataciju da i dalje ostaje na snazi ranije donesen Zaključak da se mjesnim zajednicama koje ne opravdaju doznačena sredstva iz prethodnog perioda, obustavlja dalja uplata potpore iz Budžeta Općine Sapna.
Do kraja ove 5. po redu redovne sjednice Općinskog vijeća Sapna, usvojena je Informacije o socijalnom status korisnika boračko-invalidske zaštite za 2016. godinu, Informacija o stanju i ažurnosti registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, Informacija o zdravstvenom stanju stoke na prostoru općine Sapna, Informacija o zimskom održavanju puteva na području općine Sapna za 2016/2017. godinu, Informacija o gazdovanju šumama, stanju i zaštiti šuma na području općine Sapna i Informacija o stanju zaposlenosti i zapošljavanju sa posebnim osvrtom na pitanja socijalne i zdravstvene zaštite nezaposlenih na prostoru općine Sapna.