Main menu

U općini Sapna održan je prvi ovogodišnji sastanak pododbora “Marš mira”. 

Na sastanku su prisustvovali predstavnici Općine Srebrenica i Sapna, MUP-a RS, Oružane snage BiH, te predstavnici Federalnog ministarstva za raseljena lica i Crvenog krsta.
Nakon sastanka prisutni su obišli polaznu lokaciju u Nezuku kako bi na licu mjesta dogovorili detalje oko organizacije početka Marša.
Marš mira je pješački pohod, koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida, te podsjećanja na stravične zločine koje su počinile snage srpske vojske i policije, potpomognute snagama iz Srbije, nad Bošnjacima “Sigurnosne zone UN-a” - Srebrenica, u julu 1995. godine.
Kolona učesnika, koja broji hiljade ljudi sa skoro svih dijelova planete, kreće iz Nezuka i u periodu od tri dana prelazi put dug oko 100 kilometara, da bi došla do Potočara. Učesnici po završetku Marša imaju priliku prisustvovati komemoraciji, dženazi i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica sa lokaliteta kojima su i sami prolazili u sklopu planirane maršrute.