Main menu


Načelnik općine Sapna Zudin Mahmutović sa svojim saradnicima danas je posjetio povratnike srpske nacionalnosti u mjesnoj zajednici Baljkovica. U prijatnoj i prateljskoj atmosferi, općinski načelnik se tokom razgovora sa povratnicima informisao o položaju i stanju povratnika, te o njihovim potrebama. Ono što su povratnici u Baljkovicu istakli kao prioritet jeste rješavanje problema putne komunikacije, kako one koja vodi do Sapne, tako i djela puta koji vodi za Zvornik.
Općinski načelnik se lično uvjerio da je putna komunikacija u izuzetno lošem stanju i obećao je interventno djelovanje na sanaciji onih djelova koji su najviše oštećeni. Također, načelnik će zadužiti općinsku službu da što prije pripremi projekat rekonstrukcije putne komunikacije, a potom će u saradnji sa opštinom Zvornik, Ministarstvom za rad, socijalnu politiku i povratak TK-a, te Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica, pokušati iznaći sredstva za realizaciju tog projekta.
Dio Baljkovice koji je naseljen povratnicima srpske nacionalnosti se nalazi na razmeđu čak četiri općine, Sapne i Kalesije u Federaciji BiH, te Zvornika i Osmaka u RS-u i do sada se u nju vratilo oko petnaestak domaćinstava, a povratnici se uglavnom bave poljoprivredom i stočarstvom.
Na kraju posjete povratnici su se srdačno zahvalili načelniku na posjeti uz nadu da će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi im se omogućio normalan život na njihovim imanjima.