Main menu

Na poziv općinskog načelnika Zudina Mahmutovića, općinu Sapna jučer je posjetila delegacija Skupštine opštine Srebrenica koju su sačinjavali predsjednik Skupštine opštine Alija Tabaković, zamjenik načelnika Nermin Alivuković i odbornik u Skupštini opštine Zulfo Salihović.
Na sastanku održanom u kabinetu općinskog načelnika razgovaralo se na temu izrade Idejnog rješenja za izgradnju spomen obilježja žrtvama genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica koje bi se gradilo u Nezuku.
Obzirom da je Nezuk mjesto izlaska srebreničke kolone iz jula 1995. godine i da u ovom mjestu svake godine počinje obilježavanje godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, te da hiljade ljudi upravo iz ovog mjesta kreće u „Marš mira“, općinski načelnik Zudin Mahmutović pokrenuo je inicijativu izgradnje spomen obilježja koje bi trajno podsjećalo na stradanja i strahote koje su se dešavale prilikom proboja Bošnjaka iz Srebrenice u julu 1995. godine.
Inicijativa je svesrdno prihvaćena, te je dogovoreno da se ideja izdigne na viši nivo vlasti a da se o konceptu idejnog rješenja razgovara i sa drugim relevantnim institucijama i organizacijama kako bi se pronašlo najbolje rješenje.
Delegacija iz Srebrenice iskoristila je priliku da, u ime Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica i ukop indentifikovanih žrtava iz jula 1995.godine, načelniku općine Sapna Zudinu Mahmutoviću uruči zahvalnicu za doprinos i pomoć u realizaciji obilježavanja 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.