Main menu

Općinu Sapna posjetili su predstavnici Federalnog ministartva raseljenih osoba i izbjeglica, JP Šume TK-a i članovi pododbora Marša mira koji su sa općinskim načelnikom Zudinom Mahmutovićem i njegovim saradnicima razgovarali o nastavku realizacije projekta „Aleja sjećanja na žrtve genocida“.
Nakon što je u aprilu ove godine sadnjom prvih 140 stabala u Nezuku počela prva faza ovog projekta, druga faza će obuhvatiti sadnju stabala na relaciji od Nezuka do entitetske linije, trasom kojom svake godine prolaze učesnici „Marša mira“ u znak sjećanja na proboj Srebreničana u julu 1995. godine i hiljade ubijenih Bošnjaka koji nisu uspjeli doći do slobodne teritorije.
Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom iz Sarajeva uradilo je stručni elaborat kako bi se obavio kvalitetan odabir vrsta sadnica u zavisnosti od vrsta zemljišta na predviđenoj trasi.
Obezbjeđeno je više od 100 novih sadnica uglavnom lipe, koje će 15. novembra ove godine biti zasađene na trasi od Nezuka prema entitetskoj liniji razgraničenja.
Dogovoreno je da Općina Sapna, uz nadzor stručnih lica JP Šume TK-a, organizuje kopanje i zagrtanje rupa za sadnice a učešće u zasađivanju sadnica uzeće i učenici Mješovite srednje škole Sapna.