Main menu

Održana 27. redovana sjednica Općinskog vijeća Sapna

Danas je u općinskoj sali za sjednice održana 27. redovna sjednica ovog saziva Općinskog vijeća Sapna. Dnevnim redom sjednice planirano je 8 tačaka među kojima je najznačajnija bila prva koja se odnosila na razmatranje i usvajanje Nacrta Budžeta Općine Sapna za 2021. godinu.
Predloženim Nacrtom planirana su sredstva u iznosu od oko 3,8 miliona KM a kao predlagač ovog dokumenta općinski načelnik Zudin Mahmutović, istakao je realno planiranje Nacrta Budžeta za 2021. godinu, i činjenicu da su u isti ugrađene sve one stavke koje su bile i u Budžetu za 2020. godinu, ali i da su ugrađene neke nove stavke koje se odnose na pomoć u stambenom zbrinjavanju socijalno i stambeno najugroženijih građana te na pomoć poljoprivrednicima. Nacrtom Budžeta planirana su i značajna sredstva u iznosu od oko 1,2 miliona KM za razne infrastruktralne projekte, počev od izgradnje i rekonstrukcije javne rasvjete u svim mjesnim zajednicama do rekonstrukcije i asfaltiranja svih lokalnih puteva na prostoru općine Sapna. Također, predviđena je potpora nevladinim i neprofitnim organizacijama, boračkim i sportskim udruženjima, kao i potpora u vidu stipendija, stručnog usavršavanja – pripravničkog staža, te podsticaja rađanju djece ali i mnogih drugih segmenata koji su od društvenog značaja.
Vijećnici su većinom glasova usvojili Nacrt Budžeta Općine Sapna za 2021. gopdinu te donijeli zaključak da se u narednih 10 dana obavi i javna rasprava po ovom pitanju.
Također, usvojen je i Nacrt Odluke o izvršenju Budžeta Općine Sapna za 2021. godinu a vijećnici su donijeli i Odluku o oslobađanju plaćanja cijene priključka na sistem vodosnabdijevanja za nekoliko socijalno najugroženijih domaćinstava.
U nastavku sjednice jednoglasno su usvojene informacije o stanju zaštite od požara, te uspjehu i upisu učenika u JU OŠ Sapna i JU MSŠ Sapna.
   
 

Rekonstrukcija i asfaltiranje puta u Nezuku

Privode se kraju radovi na rekonstrukciji puta u MZ Nezuk, relacija raskršće Mujići – Salihovići. Tokom dana trebalo bi započeti i asfaltiranje ove dionice a završetkom ovog projekta mještanima MZ Nezuk vezanim za ovu trasu puta biće u znatnoj mjeri olakšan pristup svojim domovima.
Radove čija vrijednost iznosi 22.973,65 KM izvodi građevinsko preduzeće Izgradnja d.o.o. Teočak a sredstva za realizaciju ovog projekta obezbijeđena su jednim dijelom ličnim učešćem građana i iz budžeta općine Sapna.
 
    

Općina Sapna dodijelila podsticaje za rađanje djece

Već šestu godinu zaredom, općina Sapna iz svog Budžeta izdvaja sredstva za podsticaj rađanju djece u vidu jednokratne novčane pomoći. 
Tim povodom načelnik općine Sapna Zudin Mahmutović izvršio je danas dodjelu sredstava za 60 porodica sa prostora općine Sapna, čija su djeca rođena u 2019. godini.
Sredstva u pojedinačnom iznosu od po 200,00 KM, iako simbolična, svakako su jedan od načina da se bar malo pomogne svim mladim porodicama koja obogaćuju našu općinu onim što nam je najdraže i najvrijednije, a to su djeca.
„Ovaj gest više je čestitka za rođenje djeteta nego li podsticaj rađanju, i nadam se da ćemo i u narednim godina nastaviti sa ovom praksom i obezbijediti još više sredstva za ove namjene kako bi to stvarno bio podsticaj, koji bi više značio porodicama,“ istakao je danas načelnik općine Sapna Zudin Mahmutović.
    
   
 

U Kovačevićima i dijelu Vitinice u toku izgradnja kanalizacionog kolektora

Ovih dana uveliko traju radovi na izgradnji kanalizacionog kolektora sanitarno-fekalnih voda za MZ Kovačevići, te Krstac I, Mahmutovići I i Selimovići u MZ Vitinica. 
Radi se o drugom dijelu projekta izgradnje kanalizacionog kolektora koji obuhvata MZ Kovačevići i drugi dio MZ Vitinica čijim će se završetkom na jedinstven i ekološki prihvatljiv način riješiti odvodnja otpadnih voda iz sekundarnih kanalizacionih mreža navedenih naselja.
Početkom ove godine završena je prva faza radova izgradnje kanalizacionog kolektora kojima je za veći dio MZ Vitinica riješeno pitanje odvodnje otpadnih voda izvan naseljenog mjesta dok će se ovom, drugom fazom, u potpunosti riješiti ovaj problem i za ostatak naselja u MZ Vitinica te za MZ Kovačevići.
Ukupna vrijednost radova iznosi 157.374,74 KM a izvodi ih građevinsko preduzeće d.o.o. Izgradnja Teočak te Lugovi-kop d.o.o. Živinice kao podizvođač. 
Rok za završetak radova iznosi 90 dana.
  

U Zaseoku u toku radovi na rekonstrukciji i asfaltiranju puta Zaseok - Gotovci

U MZ Zaseok u toku su radovi na rekonstrukciji lokalnog puta Zaseok - Gotovci u dužini od 1.690 metara, te još jedne kraće dionice puta u dužini od 130 metara. 
Radove čija ukupna vrijednost iznosi 272.081,57 KM, izvodi građevinsko preduzeće d.o.o. Izgradnja Teočak.
Sredstva za realizaciju ovog projekta obezbijeđena su jednim dijelom ličnim učešćem građana, kao i iz budžeta Općine Sapna, te budžeta kantonalnih i federalnih institucija.
Rok za završetak radova iznosi 45 dana.
    
  
 

Vrijeme u Sapni

Mostly Cloudy

8.89°C

Sapna