Main menu

Dodijeljeni stanovi za osamnaest porodica

Današnjom dodjelom ugovora i ključeva stanova u novosagrađenom stambeno-poslovnom objektu u Sapni, osamnaest porodica koje su do sada živjele u kolektivnim centrima i alternativnim smještajima na području općine Sapna uselilo je u stanove koje su dobili na korištenje po sistemu neprofitnog socijalnog stanovanja.
Objekat čija je vrijednost iznosila preko 1,2 miliona konvertibilinih maraka i čija je gradnja započela krajem 2019. godine, izgrađen je u okviru realizacije projekta CEB II - "Zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja“.
Svečanosti uručenja ugovora i ključeva budućim korisnicima prisustvovali su ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i načelnik općine Sapna Zudin Mahmutović.

   

    

  

 

Upriličen prijem za predsjednika H.O. „Help others“ Salzburg

Općinski načelnik Zudin Mahmutović upriličio je prijem za Dževada Islamovića predsjednika humanitarne organizacije „Help others“ Salzburg. Ova organizacija već nekoliko godina pruža razne vrste pomoći najugroženijim građanima sa prostora općine Sapna, Podrinja ali i širom i Bosne i Hercegovine.
H.O. „Help others“ svakodnevno pomaže najugroženijem stanovništvu, počev od higijensko-prehrambenih paketa, donacija stoke i poljoprivrednih mašina ali i rješavanju stambenih potreba onima kojima je to prijeko neophodno.
Općinski načelnik iskoristio je priliku da se u svoje lično ime i u ime svih građana općine Sapna zahvali gospodinu Islamoviću na dosadašnjem angažmanu na ovim prostorima uz nadu da će buduća saradnja Općine Sapna i H.O. „Help others“ biti još i bolja obzirom da će sjedište bosansko-hercegovačke ispostave ove organizacije biti upravo na prostorima općine Sapna.
Također, općinski načelnik je zajedno sa gospodinom Islamovićem obišao i buduće sjedište ove organizacije u Vitinici koje je još uvjek u pripremi a gdje je planirano otvaranje i narodne kuhinje koja će opsluživati hranom stotinjak najugroženijih porodica na prostoru općine Sapna i Podruinja.

     

 

 

Delgeacija Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava posjetila Sapnu

Općinski načelnik Zudin Mahmutović primio je delegaciju Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.
Delegacija koju su činili direktor ovog Instituta prof. dr. Rasim Muratović i dr. Muamer Džananović, upoznala je općinskog načelnika o dosadašnjim aktivnostima u istraživanju zločina tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992 - 1995. godine nad bošnjačkim stanovništvom na ovim prostorima, te o planovima djelovanja u budućem periodu.
Općinski načelnik je izrazio spremnost za svaki vid saradnje i podršku aktivistima Instituta u njihovom radu.

 
 

Obilježena 23 godišnjica od formiranja općine Sapna

Prigodnim programom, uz ograničenja zbog trenutne epidemiološke situacije, danas je u Sapni obilježena 23. godišnjica od ponovnog formiranja općine Sapna.
Program obilježavanja počeo je još jučer, prijemom delegacija boračkih udruženja i institucija sa prostora općine Sapna a nastavljen je danas polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju poginulim pripadnicima Armije R BiH i svečanom sjednicom Općinskog vijeća.
Delegacije općine Sapna, boračkih udruženja i saveza, Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona, polaganjem cvijeća na Centralno spomen obilježje i učenjem fatihe odali su počast poginulim braniteljima Armije R BiH, nakon čega je upriličena svečana sjednica Općinskog vijeća Sapna, na kojoj je prisutnima prikazana video reportaža o općini Sapna a prigodan referat pripremio je općinski načelnik Zudin Mahmutović.
Sjednici je zbog poštivanja propisanih epidemioloških mjera, pored općinske izvršne i zakonodavne vlasti prisustvovalo tek nekoliko predstavnika viših nivoa vlasti i drugih gostiju među kojima i ministar za boračka pitanja TK-a Fedahija Ahmetović, poslanici u Skupštini TK-a Senad Alić i Mirnes Gušić, ratni komandant 206. viteške brdske brigade Šemsudin Muminović, te predstavnici boračkih udruženja i saveza.
U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su članovi VIS Merak Sapna.

    

   

    

    

 
 

Povodom Dana općine Sapna upriličeni prijemi za predstavnike boračkih organizacija

Zbog ograničenih mogućnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa i poštivanja propisanih mjera u borbi protiv širenja ovog virusa, ovogodišnje obilježavanje Dana općine Sapna biće svedeno na skroman program koji će se sastojati od odavanja počasti poginulim pripadnicima Armije R BiH na Centralnom spomen obilježju i svečane sjednice Općinskog vijeća Sapna. Zbog pridržavanja propisanih mjera o ograničenju broja prisutnih na skupovima, svečanoj sjednici Općinskog vijeća će pored vijećnika prisustvovati samo uže rukovodstvo općinske izvršne vlasti i nekoliko zvanica.
Ipak, danas je općinski načelnik Zudin Mahmutović u povodu Dana Općine Sapna, upriličio prijeme za predstavnike boračkih organizacija i predstavnike javnih institucija koje egzistiraju na području naše općine.
U ugodnoj atmosferi i neobaveznom razgovoru, načelnik se prisutnima zahvalio na dosadašnjoj korektnoj saradnji te im čestitato Dan općine Sapna uz posebano isticanje zahvalnosti svima onima koji su doprinijeli da se ova teritorija odbrani tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu ali i onima koji su kasnije pokrenuli inicijativu i obavili sve neophodne poslove za ponovno formiranje općine Sapna.

    

    

 
 

Vrijeme u Sapni

Mostly Cloudy

16.11°C

Sapna