Main menu

Općinski načelnik Zudin Mahmutović upriličio je prijem za Nedžada Avdića kao jednog od autora i glavnog lika dnevnika „JA, HAŠKI SVJEDOK“, koji je preživio strijeljanje u julu 1995. godine na Brani crvenog mulja nedaleko od Petkovaca. Tokom prijema razgovarano je i promociji dnevnika „JA, HAŠKI SVJEDOK“, koja će u narednom periodu biti upriličena na području općine Sapna.
Nedžad Avdić je imao 17 godina kada je 14./15. jula 1995. godine bio doveden s mnogobrojnim muškarcima iz Srebrenice u Petkovce kod Zvornika da bude strijeljan. Tada je bio učenik prvog razreda gimnazije. Zajedno s ostalim zarobljenicima, gdje su bili i njegovi profesori, u pretrpanim kamionima i šleperima, prevezen je u selo Petkovce kod Zvornika, gdje je trebao biti ubijen. Na toj lokaciji strijeljano je oko 800 osoba koje su pokušavale dokopati se slobodne teritorije nakon pada Srebrenice. Postrojen u grupi od pet zarobljenika, na gomili mrtvih Bošnjaka, Nedžad je iz rafala pogođen s tri metka, u desnu nadlakticu, grudni koš, i stopalo. Pucali su na njega, ljudi su padali, on je preživio. Čak i onda kada je izdato naređenje: “Jovo, provjeri jesu li svi mrtvi”, preživio je. Preživio je da bi ostao najautentičniji i najpoznatiji haški svjedok o genocidu u Srebrenici. Njegova sudbina je bila da preživi kako bi svjedočio najbolniju i najtežu istinu. Smogao je hrabrosti da posvjedoči kao zaštićeni svjedok u Haškom tribunalu u velikom broju slučajeva, između ostalog protiv Radislava Krstića i Slobodana Miloševića.
Dnevnik „JA, HAŠKI SVJEDOK“ je priča o progonu, prekinutom djetinjstvu, nedosanjanim snovima, priča o smrti i zločinu, o nepravdi i apsurdu.
„JA, HAŠKI SVJEDOK“ je svjedočanstvo iz prve ruke, s mjesta zločina, s mjesta pogubljenja, s mjesta genocida, kao i priča o traganju za istinom, oprostom i mirom u nama samima koji je moguć jedino kada ga uspostavimo sa drugima, čak i onima koji su željeli da nas nema.
JA, HAŠKI SVJEDOK nije priča o mržnji. To je svjedočenje jednog od rijetkih koji su preživjeli strijeljanje u Srebrenici, 1995. godine.
Nedžad Avdić, danas, živi i radi u Srebrenici. Završio je Ekonomski fakultet u Tuzli. Otac je tri prekrasne djevojčice. Nedžad je počasni doktor filozofije na Univerzitetu Bedfordshire iz Londona, zbog svog pozitivnog djelovanja i doprinosa ljudskim pravima, odnosno zbog predavanja koja drži širom svijeta o genocidu nad Bošnjacima.
Amela Avdić Unkić je Nedžadova sestra, koautorica, moralna podrška i oslonac. Živi i radi u Gradačcu kao profesorica matematike. Majka je troje djece. 

  

 
 

Vrijeme u Sapni

{"error": "Sorry this API is now retired and there is no alternative API that we can support. We greatly appreciated the opportunity to have served you in this space. Thankfully, there are many alternative weather APIs freely available for you to consider. While we cannot formally recommend one over others, we would recommend searching the web for %"free weather APIs%" to see several good options and find the best fit for you. If you have any comments or feedback you’d like to share, please feel free to reach out to us at: weather-ydn-api@verizonmedia.com"}