Main menu

U Kovačevićima je danas obilježena 25. godišnjica slamanja neprijateljske ofanzive „Ljubav“, a 22. mart, dan kada su 1993. godine pripadnici Armije RBiH uz nadljudske napore i izuzetnu hrabrost, uspjeli odbraniti Kovačeviće od mnogo nadmoćnijeg neprijatelja koji je nadirao sa tridesetak tenkova i transportera, obilježava se i kao Dan mjesne zajednice Kovačevići.
Obilježavanje je počelo polaganjem cvijeća na šehidskom spomen obilježju te prigodnim programom članova hora Medžlisa islamske zajednice Zvornik.
Dobrodošlicu i zahvalnost svima koji su prisustvovali ovom skupu poželio je predsjednik MZ Kovačevići Ramo Suljić a ratni komandant 206. viteške brdske brigade Šemsudin Muminović u svom obraćanju podsjetio je još jednom na važnost ove bitke te naglasio da je tog dana na Kovačeviće napadala najveća neprijateljska sila u zoni odgovornosti Drugog korpusa Armije RBiH.
Prisutnima su se obratili i općinski načelnik Zudin Mahmutović, predsjednik Skupštine TK-a Senad Alić, kao i jedan od direktnih učesnika ove bitke i čovjek koji je zaslužan za promjenu samog toka i ishoda bitke, Edin Haračić Klej.
Nakon zvaničnog dijela programa, u zgradi mjesne zajednice Kovačevići upriličeno je druženje preživjelih boraca, mještana MZ Kovačevići i gostiju.