Main menu

U okviru manifestacije „Dani odbrane Sapne“, tokom vikenda je u MZ Kobilići uz prisustvo porodica šehida, boraca, predstavnika vlasti i mnogobrojnih građana, obilježena 26. godišnjica svirepog ubistva 16 mještana Kobilića, a ovaj datum ujedno se obilježava i kao Dan MZ Kobilići.
Tim povodom upriličeno je polaganje cvijeća na šehidsko spomen obilježje, obraćanje zvaničnika i prigodan vjerski program.
Ispred spomen obilježja poginulim šehidima, prisutnima su se pored domaćina, predstavnika MZ Kobilići obratili u ime Općine Sapna i Općinskog vijeća Sapna, predsjedavajući Općinskog vijeća Fedahija Ahmetović, u ime Ministarstva za boračka pitanja TK-a pomoćnik ministra Danis Gojačić, ratni komandant 206. viteške brdske brigade Šemsudin Muminović, predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja TK-a Edin Hadžimuhamedović, te predsjednik Skupštine TK-a Senad Alić.
Tog 05. maja 1992. godine Srbi iz okolnih sela, potpomognuti JNA, pokrenuli su žestok napad na kompletnu sapanjsku dolinu i uz pomoć tenkova ušli u Sapnu. Dio agresorske vojske došao je do Kobilića te pozvao stanovništvo na pregovore. Kobilićani koji nisu imali ratnog iskustva, povjerovali su komšijama te se odazvali pozivu na pregovore a njih 16 se okupilo na lokalitetu „Prijeke njive“. Agresorski vojnici su ih zarobili a potom strijeljali i masakrirali. Njihova tijela su poredali u obliku polumjeseca a jedno tjelo su postavili u sredinu kako bi simboliziralo zvijezdu.
Veliki broj građana okupio se i na šehidskom mezarju gdje je za poginule proučen jasin i fatiha, a prisutni su se potom uputili na lokalitet "Prijeke njive", gdje su delegacije, položili cvijeće na spomen obilježje podignuto na mjestu stradanja mještana Kobilića. U nastavku programa u mjesnoj džamiji u Kobilićima proučen je tevhid i mevlud posvećeni šehidima.