Main menu

Trećeg dana obilježavanja „Dana odbrane Sapne“, danas je u Kovačevićima na lokalitetu „Brdo smrti“ održan historijski čas.
Pred stotinjak prisutnih, prije svega omladine rođene poslije agresije na Bosnu i Hercegovinu, ratni komandant 206. viteške brdske brigade Šemsudin Muminović govorio je o čuvenoj „Tenkovskoj bitki“ koja se 22. marta 1993. godine odigrala upravo na tom području. Komandant Muminović naglasio je važnost da mlađa pokoljenja saznaju pravu istinu o herojskoj borbi boraca i naroda sa ovog područja, jer to gradivo još uvjek ne mogu izučavati u školama.
Skupu su se obratili i općinski načelnik Zudin Mahmutović, pomoćnik ministra za boračka pitanja u Vladi TK-a Danis Gojačić kao i predsjednik saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja Edin Hadžimuhamedović.
Nakon historijskog časa delegacije su pologanjem cvijeća i učenjem fatihe na šehidskom spomen obilježju u Kovačevićima i Godušu, odale počast poginulim borcima.
Delegacije općine Sapna, boračkih udruženja i Oružanih snaga BiH, posjetile su i spomen obilježje heroju odbrambeno-oslobodilačkog rata Hajrudinu Mešiću u Nezuku, te mezare načelnika štaba 206. viteške brdske brigade Mehmeda Garibovića u Vitinici i komandanta 242. lahke motorizovane brigade Senahida Hadžića na Kula Gradu te polaganjem cvijeća i učenjem fatihe odale dužno poštovanje.