Main menu

Općina Sapna bila je danas domaćin manifestacije „Dani jabuke i pekmeza“ koju tradicionalno već devetu godinu organizuje Mješovita srednja škola Sapna. 
Sapna i njena okolina poznati su po ljepoti prirode, zdravom voću, a posebno po autohtonoj sorti jabuka.
I ove godine proizvode od jabuka i pekmeza izlagali su učenici MSŠ Sapna i predstavnici UG pčelara „Maslačak“ Sapna a po prvi put izlagači su bili i učenici JU OŠ Sapna, učenici JU MSŠ Čelić i Udruženje žena općine Teočak.
Manifestaciju su svojim prisustvom uveličali premijer Vlade Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović sa nekoliko ministara u Vladi Tk, predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Senad Alić, općinski načelnik Zudin Mahmutović, te brojni zvaničnici iz društveno-političkog života i građani općine Sapna.

„Dani jabuke i pekmeza je jedna lijepa manifestacija koju njegujemo godinama a planiramo raditi to i ubuduće. Želja nam je da zaštitimo ono po čemu je ovaj kraj prepoznatljiv, a to su voćnjaci, zdravo voće i proizvodi od voća. Ideja o organizovanju jedne ovakve manifestacije potekla je od profesora mr. Muharema Hasanovića i učenika MSŠ Sapna koji i ovaj put snose najveći teret organizacije“, istakao je u svom obraćanju direktor JU MSŠ Sapna Admir Selimović.
 
Čestitku i pohvale na izvaredno organizovanoj manifestaciji, direktoru, profesorima i učenicima MSŠ Sapna uputio je i općinski načelnik Zudin Mahmutović, koji je u svom obraćanju kazao:
- Sapna je mjesto koje je puno voća a jabuka i proizvodi od jabuke su posebno značajni. Izloženi eksponati, stupa, tavica i drugi, podsjećaju me na lijepa stara vremena kada smo svi bili puno sretniji i zadovoljniji, kada smo se puno više radovali ovakvim događajima. Danas, sve ovo izloženo je tako lijepo i čuva ta stara vremena od zaborava te se nadam da će ova manifestacija postati značajna za kanton i šire a ne samo za općinu Sapna. Općina Sapna će se truditi da i ubuduće podržava ovu manifestaciju ali i ovi iskreni prijatelji općine Sapna koji su danas ovdje među nama će svakako podržati ovakve događaje.
 
Manifestaciju je zvanično otvorenom proglasio premijer Vlade Tk Jakub Suljkanović koji čestitao i pohvalio organizatora ove manifestacije te istakao:
- Ovakvim manifestacijama se pored društveno-korisnih aktivnosti njeguje i kultura življenja te čuvaju naši stari običaji kada su u pitanju naša stara tradicionalna jela i način pripremanja tih jela. Drago mi je da danas možemo prisustvovati ovakvoj ponudi raznih pripravaka od jabuke i ovo je prilika da se susretnemo sa proizvodima koji su iz prirode i koji su najzdraviji. Vlada TK-a svake godine u okviru poticaja poljoprivrednoj proizvodnji, pokušava značajna sredstva da usmjeri ka poljoprivrednim proizvođačima, pokušavajući na taj način osnažiti poljoprivrednu proizvodnju, naše proizvode učiniti konkurentnim na tržištu. Bez značajne podrške institucija sami poljoprivredni proizvođači to ne mogu uraditi. Posebnu pažnju moramo posvetiti razvoju poljoprivredne infrastrukture, raditi na brendiranju naših proizvoda kako bi oni mogli naći svoj put do potrošača. Povećanjem poticaja poljoprivrednoj proizvodnji razvijala bi se i lokalna zajednica a samim tim u njima bi se zadržali i mladi ljudi. Zato se borimo da ovu nepravednu raspodjelu javnih prihoda učinimo pravednijom da bi imali više sredstava u budžetu kako bi mogli bolje pomoći sve budžetske korisnike pa između ostalog i više pomoći poljoprivrednu proizvodnju.
 
Učenici MSŠ Sapna pripremili su i bogat kulturno-zabavni program a brojni građani mogli su uživati u degustaciji izloženih proizvoda i pripravaka.