Main menu

Danas je u općinskoj sali za sjednice održana 27. redovna sjednica ovog saziva Općinskog vijeća Sapna. Dnevnim redom sjednice planirano je 8 tačaka među kojima je najznačajnija bila prva koja se odnosila na razmatranje i usvajanje Nacrta Budžeta Općine Sapna za 2021. godinu.
Predloženim Nacrtom planirana su sredstva u iznosu od oko 3,8 miliona KM a kao predlagač ovog dokumenta općinski načelnik Zudin Mahmutović, istakao je realno planiranje Nacrta Budžeta za 2021. godinu, i činjenicu da su u isti ugrađene sve one stavke koje su bile i u Budžetu za 2020. godinu, ali i da su ugrađene neke nove stavke koje se odnose na pomoć u stambenom zbrinjavanju socijalno i stambeno najugroženijih građana te na pomoć poljoprivrednicima. Nacrtom Budžeta planirana su i značajna sredstva u iznosu od oko 1,2 miliona KM za razne infrastruktralne projekte, počev od izgradnje i rekonstrukcije javne rasvjete u svim mjesnim zajednicama do rekonstrukcije i asfaltiranja svih lokalnih puteva na prostoru općine Sapna. Također, predviđena je potpora nevladinim i neprofitnim organizacijama, boračkim i sportskim udruženjima, kao i potpora u vidu stipendija, stručnog usavršavanja – pripravničkog staža, te podsticaja rađanju djece ali i mnogih drugih segmenata koji su od društvenog značaja.
Vijećnici su većinom glasova usvojili Nacrt Budžeta Općine Sapna za 2021. gopdinu te donijeli zaključak da se u narednih 10 dana obavi i javna rasprava po ovom pitanju.
Također, usvojen je i Nacrt Odluke o izvršenju Budžeta Općine Sapna za 2021. godinu a vijećnici su donijeli i Odluku o oslobađanju plaćanja cijene priključka na sistem vodosnabdijevanja za nekoliko socijalno najugroženijih domaćinstava.
U nastavku sjednice jednoglasno su usvojene informacije o stanju zaštite od požara, te uspjehu i upisu učenika u JU OŠ Sapna i JU MSŠ Sapna.