Main menu

Prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine), održano je 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu na kojem je donesena odluka o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine, potvrđene njene historijske granice, koje datiraju još iz vremena srednjovjekovne Bosne, a Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.
Ono što je najvažniji zaključak zasjedanja ZAVNOBiH-a, upravo je činjenica da je Bosna i Hercegovina, definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava.
Treba dodati da je ovu odluku na zasjedanju ZAVNOBIH-a potvrdilo i izglasalo 247 vijećnika ZAVNOBIH-a, svih bosansko-hercegovačkih naroda.
U tom vremenu državnost Bosne i Hercegovine plaćena je krvlju i životima mnogih bosansko-hercegovačkih sinova i kćeri ali je uz mnogo muke izborena.
Nakon skoro 50 godina, državnost naše jedine nam domovine, opet je bila ugrožena otvorenom agresijom susjednih država.
Kao i mnogo puta do sada, većina stanovništa Bosne i Hercegovine, okupljena oko jedinog mogućeg rješenja za BiH potvrđenog upravo u tekovinama ZAVNOBiH-a, ponovno je stala u odbranu i uz dosta žrtava odbranila te vrijednosti i principe.
Obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju te zbog poštivanja propisanih mjera za suzbijanje širenja pandimije koronavirusa, Dan državnosti na području općine Sapna obilježiće se skromno, bez posebnih svečanost i okupljanja.
U znak sjećanja na sve koji su dali živote za državu Bosnu i Hercegovinu, delegacija Općine Sapna na čelu sa općinskim načelnikom Zudinom Mahmutovićem, položiće cvijeće na novosagrađeno centralno spomen obilježje poginulim braniteljima u Sapni uz nadu da njihova žrtva i žrtva svih ljudi koji su se na bilo koji način borili za Bosnu i Hercegovinu neće biti uzaludna i da će Bosna i Hercegovina vječno živjeti.
Ovim putem, građanima općine Sapna, kao i svim Bosancima i Hercegovcima upućujemo iskrene čestitke u povodu 25. novembra - Dana državnosti, jedine nam domovine Bosne i Hercegovine.