Main menu

Općinski načelnik Zudin Mahmutović upriličio je prijem za Nedžada Avdića kao jednog od autora i glavnog lika dnevnika „JA, HAŠKI SVJEDOK“, koji je preživio strijeljanje u julu 1995. godine na Brani crvenog mulja nedaleko od Petkovaca. Tokom prijema razgovarano je i promociji dnevnika „JA, HAŠKI SVJEDOK“, koja će u narednom periodu biti upriličena na području općine Sapna.
Nedžad Avdić je imao 17 godina kada je 14./15. jula 1995. godine bio doveden s mnogobrojnim muškarcima iz Srebrenice u Petkovce kod Zvornika da bude strijeljan. Tada je bio učenik prvog razreda gimnazije. Zajedno s ostalim zarobljenicima, gdje su bili i njegovi profesori, u pretrpanim kamionima i šleperima, prevezen je u selo Petkovce kod Zvornika, gdje je trebao biti ubijen. Na toj lokaciji strijeljano je oko 800 osoba koje su pokušavale dokopati se slobodne teritorije nakon pada Srebrenice. Postrojen u grupi od pet zarobljenika, na gomili mrtvih Bošnjaka, Nedžad je iz rafala pogođen s tri metka, u desnu nadlakticu, grudni koš, i stopalo. Pucali su na njega, ljudi su padali, on je preživio. Čak i onda kada je izdato naređenje: “Jovo, provjeri jesu li svi mrtvi”, preživio je. Preživio je da bi ostao najautentičniji i najpoznatiji haški svjedok o genocidu u Srebrenici. Njegova sudbina je bila da preživi kako bi svjedočio najbolniju i najtežu istinu. Smogao je hrabrosti da posvjedoči kao zaštićeni svjedok u Haškom tribunalu u velikom broju slučajeva, između ostalog protiv Radislava Krstića i Slobodana Miloševića.
Dnevnik „JA, HAŠKI SVJEDOK“ je priča o progonu, prekinutom djetinjstvu, nedosanjanim snovima, priča o smrti i zločinu, o nepravdi i apsurdu.
„JA, HAŠKI SVJEDOK“ je svjedočanstvo iz prve ruke, s mjesta zločina, s mjesta pogubljenja, s mjesta genocida, kao i priča o traganju za istinom, oprostom i mirom u nama samima koji je moguć jedino kada ga uspostavimo sa drugima, čak i onima koji su željeli da nas nema.
JA, HAŠKI SVJEDOK nije priča o mržnji. To je svjedočenje jednog od rijetkih koji su preživjeli strijeljanje u Srebrenici, 1995. godine.
Nedžad Avdić, danas, živi i radi u Srebrenici. Završio je Ekonomski fakultet u Tuzli. Otac je tri prekrasne djevojčice. Nedžad je počasni doktor filozofije na Univerzitetu Bedfordshire iz Londona, zbog svog pozitivnog djelovanja i doprinosa ljudskim pravima, odnosno zbog predavanja koja drži širom svijeta o genocidu nad Bošnjacima.
Amela Avdić Unkić je Nedžadova sestra, koautorica, moralna podrška i oslonac. Živi i radi u Gradačcu kao profesorica matematike. Majka je troje djece.