Main menu

U okviru manifestacije „Dani odbrane Sapne“, danas je u Kobilićima uz prisustvo porodica šehida, boraca, predstavnika vlasti, predstavnika boračkih organizacija i mještana Kobilića, obilježena 30. godišnjica svirepog ubistva 16 mještana Kobilića, a ovaj datum ujedno se obilježava i kao Dan MZ Kobilići.
Tog 05. maja 1992. godinem srbi iz okolnih sela, potpomognuti jedinicama JNA i paravojnim formacijama, pokrenuli su žestok napad na kompletnu sapanjsku dolinu i uz pomoć tenkova i drugih oklopnih vozila, ušli u Sapnu. Dio agresorske vojske došao je do Kobilića te pozvao stanovništvo na pregovore.
Kobilićani, bez ikakvog ratnog iskustva, povjerovali su komšijama te se odazvali pozivu na pregovore a njih 16 se okupilo na lokalitetu „Prijeke njive“, gdje su ih agresorski vojnici zarobili a potom svirepo ubili. Njihova tijela poredali su u obliku polumjeseca a jedno tjelo su postavili u sredinu kako bi simboliziralo zvijezdu.
U znak sjećanja na ta dešavanja, upriličeno je polaganje cvijeća na šehidsko spomen-obilježje u Kobilićima, obraćanje zvanica, obilazak šehidskog mezarja i lokaliteta "Prijeke njive" gdje se zločin i desio te prigodan vjerski program.
Program manifestacije „Dani odbrane Sapne“ nastavlja se u sutra u MZ Sapna gdje će biti upriličeno polaganje cvijeća na spomen-obilježje te historijski čas.