Main menu

Brojnim sadržajima posljednjih nekoliko dana, obilježava se 31. godišnjica pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata, brigadnog generala Hajrudina Mešića - Kapetana Hajre.
Tim povodom danas je i na prostoru općine Sapna, odnosno u Nezuku, kod spomen obilježja sagrađenom na mjestu pogibije, upriličen prigodan vjerski program nakon kojeg su članovi porodice rahmetli Hajrudina Mešića, predstavnici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, Tuzlanskog kantona, općina Sapna i Teočak, boračkih saveza TK-a i boračkih udruženja općina Sapna, Teočak i Kalesija te predstavnici Oružanih Snaga BiH - II rendžerskog puka, te brojni prijatelji i saborci, položenli cvijeće i odali poštu jednom od najvećih sinova Bosne i Hercegovine.
Program obilježavanja završava se danas obilaskom šehidskog mezarja u Sniježnici, polaganjem cvijeća na mezar heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata, brigadnog generala Hajrudina Mešića, te prigodnim vjerskim programom.
Hajrudin Mešić u narodu poznatiji kao Kapetan Hajro, poginuo je 30. oktobra 1992. godine kada je sa svojim saborcima pokušao probiti obruč i pomoći opkoljenim braniocima i narodu u Kamenici, Cerskoj, Konjević Polju i Srebrenici.
Dobitnik je najviših ratnih odlikovanja i priznanja, značke Zlatni ljiljan i Zlatne policijske značke, a posthumno je unaprijeđen u čin brigadnog generala i odlikovan Ordenom heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata.