Main menu

U Kovačevićima i Vitinici danas je obilježena 31. godišnjica slamanja neprijateljske ofanzive kodnog naziva „Ljubav“, a 22. mart, dan kada su 1993. godine pripadnici Armije RBiH uz nadljudske napore i izuzetnu hrabrost, uspjeli odbraniti Kovačeviće, Zečiju kosu i širi rejon Vitinice, od mnogo nadmoćnijeg naprijatelja, obilježava se i kao Dan mjesne zajednice Kovačevići.
Obilježavanje je počelo jutros pješačkim pohodom iz Vitinice do Zečije kose, na čijem platou je klanjana džuma namaz a potom održan historijski čas na kojem su govorili direktni učesnici bitke za odbranu Zečije kose.
Učenjem tevhida u mjesnoj džamiji u Kovačevićima, prigodnim kulutno-umjetničim programom, te prigodnim riječima dobrodošlice domaćina počeo je današnji centralni program obilježavanja godišnjice ove bitke.
Velikom broju prisutnih mještana Kovačevića i gostiju obratili su se predsjednik MZ Kovačevići Safet Kahrimanović koji je ujedno i direktni učesnik ove odsudne bitke za odbranu Kovačevića, te Edin Haračić - Klej, čovjek koji se tog dana uništio čak četiri neprijateljska tenka.
Općinski načelnik Zudin Mahmutović također se obratio prisutnima te svim mještanima Kovačevića čestitao Dan mjesne zajednice i naglasio važnost obilježavanja ovog i svih drugih datuma iz naše skorije historije.
Program je nastavljen polaganjem cvijeća brojnih delegacija na šehidsko spomen-obilježje u Kovačevićima nakon čega je upriličeno druženje i kolektivni iftar u zgradi MZ Kovačevići.