Main menu

U petak je u Mjesnoj zajednici Sapna prigodnim programom obilježan Dan otpora ove mjesne zajednice koji se ujedno obilježava i kao Dan Mjesne zajednice Sapna.
U okviru programa obilježavanja upriličen je malonogometni turnir za mlađe uzraste na sportsko rekreacionom poligonu „Johak“, a učenjem tevhida, obilaskom mezarja i polaganjem cvijeća na šehidsko-spomen obilježje, sapnjaci su se prisjetili svojih šehida i dešavanja od prije 32. godinu, kada je 05. aprila 1992.godine, pala prva žrtva srpsko-crnogorske agresije na ovim prostorima.
5. aprila 1992. godine, zaustavljena je kolona vozila JNA iz kojih se automatskim naoružanjem pucalo po sapanjskim kućama. Došlo je do oružanog obračuna pripadnika JNA i pripadnika Teritorijalne odbrane BiH u kojem je smrtno stradao sapnjak Mahmut Memić a ubijen je i jedan od oficira JNA, dok je nekoliko rezervista i redovnih pripadnika JNA zarobljeno.
Na platou ispred šehidskog spomen-obilježja, prigodnim riječima, prisutnima se u ime domaćina obratio Fadil Seferović predsjednik Vijeća MZ Sapna, koji je između ostalog govorio i o događaju od prije 32 godine i o njegovom značaju za dalju odbranu ovih krajeva.
Prisutnima se obratio i općinski načelnik Zudin Mahmutović koji je mještanima MZ Sapna čestitao Dan mjesne zajednice, te je u kratkim crtama nabrojao neke od realizovnih projekata na području MZ Sapna, projekte čija je realizacija pri samom završetku te plan budućih projekata. Također je istakao da će Općina Sapna i ubuduće u skladu sa svojim mogućnostima pratiti sve projekte kandidovane od strane mjesne zajednice Sapna.