Main menu

Općinu Sapna danas je posjetila visoka delegacija Vlade TK-a koju su sačinjavali premijer Vlade TK-a, gospodin Bego Gutić, savjetnik premijera, gospodin Miralem Nuhanović, ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK-a, gospodin Srđan Mićanović, predsjednik Skupštine TK-a, gospodin Senad Alić, kao i ministar za izbjegla i raseljena lica u Vladi Federacije BiH, gospodin Edin Ramić, te direktor i vlasnik privatnog preduzeća „Lafat Komerc“ d.o.o., gospodin Adnan Lomić.
Visoku delegaciju u svom kabinetu, primio je načelnik općine Sapna, gospodin Zudin Mahmutović sa svojim saradnicima. Najznačajnija tema sastanka je bila „Privredni razvoj općine Sapna“, odnosno sagledavanje mogućnosti za izgradnju i pokretanje proizvodnih pogona i zapošljavanja stanovništva na prostorima općine Sapna.
Delegacija je zajedno sa domaćinima obišla lokacije na kojoj je planirana izgradnja poslovno-prozvodnih objekata.
Premijer Vlade TK-a, gospodin Bego Gutić je istakao da će Vlada TK-a sa svoje strane uzeti učešće i pomoći u izgradnji poslovne zone u općini Sapna a da će općina Sapna sa svoje strane riješiti pitanje prostora za izgradnju poslovne zone. Premijer je istakao da se razgovaralo i o izgradnji infrastrukturalnih objekata a posebno o nastavku izgradnje regionalnog puta na dionici od Sapne do Teočaka te opredjeljenosti Vlade TK-a da ovaj projekat okonča do kraja 2018.godine
Ministar za izbjegla i raseljena lica u Vladi Federacije BiH, gospodin Edin Ramić, je istakao da će ministarstvo na čijem je čelu naredne godine raspisati više javnih poziva koji će se odnositi na pomoć u zapošljavanju izbjeglih i raseljenih lica, te da će općina Sapna moći aplicirati sa svojim projektima. Istakao je da će njegovo Ministarstvo i slijedeće godine podržati započete infrastrukturalne objekte kao što je projekat izgradnje sportske dvorane, odnosno potpuni završetak radova na tom objektu.
Načelnik općine Sapna je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost dolaskom ovako visoke delegacije i naglasio da je dobio obećanja da će u narednoj godini Vlada TK-a i Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica iz svojih budžeta, planirati i obezbjediti sredstva za podršku općini Sapna za projekat privrednog razvoja i zapošljavanja. Načelnik je istakao da će općina Sapna učiniti sve što je u njenoj moći i što je u okvirima zakona da investitorima objezbjedi što povoljnije uslove za izgradnju i pokretanje proizvodnih pogona i zapošljavanje stanovništva općine Sapna.