Main menu

Predstavnici organizacije World Vision danas su posjetili Općinu Sapna gdje su sa općinskim načelnikom Zudinom Mahmutovićem i njegovim saradnicima razgovarali o problemima tokom implementacije programskih aktivnosti na području općine Sapna.

„Općina Sapna je jedna od lokacija gdje World Vision provodi intenzivne aktivnosti već 12 godina i svugdje gdje se radi dese se i određene prepreke i poteškoće. Obzirom da u Sapni trenutno imamo 6 ili 7 velikih projekata koji se implementiraju, jedan od njih je imao određene poteškoće i djelovalo je prikladno da zajedno sa općinskom upravom, gospodinom načelnikom, rukovodiocem Centra za socijalni rad, direktorom škole i drugim našim partnerima, sjednemo i razgovaramo o praksama i načinima naše saradnje i da učvrstimo sve one dobre temelje koje smo izgradili ovih 12 godina, kako bi smo našim korisnicima, prvenstveno djeci, pružili sve ono što je u našoj mogućnosti. Konkretno se radi o jednom projektu koji za cilj ima da podrži 25 najsiromašnijih porodica na području općine Sapna. Mi smo trenutno u procesu selekcije i želja nam je da na jedan transparentan i korektan način odaberemo te porodice, da to budu zaista one porodice gdje su djeca u najvećoj socioekonomskoj potrebi, kako bi smo jednom intervencijom u trajanju od 14 do 18 mjeseci podržali te porodice koko bi se s jedne strane osamostalile, te da pruže bolje i više za svoju djecu i da toj djeci damo šansu da u budućnosti postanu neko ko će možda sjesti na načelničko mjesto“, kazao je World Vision program menadžer za regiju Tuzla Mirza Đelmo.

Govoreći o problemima na koje su naišli tokom realizacije ovog projekta, gospodin Đelmo je rekao: „Ne mislim da ima potrebe licitirati konkretnim dešavanjima. Sve stručne službe, koje su trebale biti uključene su uključene i ja samo mogu reći da sam sretan da smo jutros potvrdili osnove našeg partnerstva, dogovori li se kako nastupamo dalje a sve ono što je bilo možda i malo poteškoća i prepreka, ostavljamo iza sebe i fokusiramo se na rješavanje problema djece u Sapni.

„Na zahtjev predstavnika organizacije World Vision, održali smo ovaj sastanak na kojem su prisustvovali direktor JU OŠ „Sapna“, direktor JU Centar za socijalni rad, šef službe, predstavnici organizacije World Vision i ja kao nnačelnik. World Vision unazad nekoliko godina na prostorima općine Sapna implementira razne projekte koji nisu više u vrijednosti od po hiljadu konvertibilnih maraka već su te vrijednosti prevazišle možda i milionsku vrijednost. Do sada je sa njima bila izuzetno korektna saradnja i ja sam i danas iskoristio priliku da im se zahvalim na dosadašnjoj saradnji, te da pokušamo raditi i dalje. Naišli smo na obostrano razumijevanje, World Vision će svakako nastaviti raditi u našoj općini“, kazao je općinski načelnik Zudin Mahmutović.

Inače, organizacija World Vision trenutno na prostorima općine Sapna radi na nekoliko projekata, u fazi je implementacija, odnosno odabir korisnika po projektu „Podrška za 25 najranjivijih porodica“, u koji će ova organizacija uložiti oko 50.000 KM. Na današnjem sastanku dogovorena je podrška ovom projektu od strane Općine Sapna, koja će takođe učestvovati u iznosu od 10% ukupne vrijednosti projekta.

U skoroj budućnosti, World Vision na prostorima općine Sapna, planira realizaciju projekata podrške školama u Sapni i Vitinici, projekat „Smanjenja rizika za djecu u slučajevima elementarnih nepogoda“, te projekat „Izgradnje objekta Centra za socijalni rad“, kao i druge aktivnosti i intervencije direktno usmjerene na povećanje dobrobiti djece u Općini Sapna.