Main menu

U Kovačevićima je obilježena 24. godišnjica slamanja neprijateljske ofanzive „Ljubav“, a 22. mart, dan kada su 1993. godine pripadnici Armije BiH uz nadljudske napore i izuzetnu hrabrost, uspjeli odbraniti Kovačeviće od mnogo nadmoćnijeg naprijatelja koji je nadirao sa tridesetak tenkova i transportera, se obilježava i kao Dan mjesne zajednice Kovačevići.

Program obilježavanja je počeo prigodnim vjerskim programom, učenjem tevhida u mjesnoj džamiji a nastavljen polaganjem cvijeća na šehidskom spomen obilježju u Kovačevićima, te programom koji je pripremio hor Medžlisa islamske zajednice Zvornik i djeca Kovačevića.
Ratni komandant 206. Viteške brdske brigade Šemsudin Muminović podsjetio je prisutne na predsudnu bitku koja se tog dana odvijala u Kovačevićima i naglasio da je to bila sigurno najjača neprijateljska ofanziva u zoni odgovornosti Drugog korpusa Armije BiH.
Prisutnima na skupu su se obratili i općinski načelnik Zudin Mahmutović te u ime kantonalne vlasti, predsjednik Skupštine TK-a Senad Alić.
Nakon oficijelnog dijela programa, u zgradi mjesne zajednice Kovačevići je upriličeno druženje preživjelih boraca, mještana MZ Kovačevići i gostiju.