Main menu

U okviru manifestacije „Dani odbrane Sapne - Čekić i nakovanj“ danas je u MZ Kobilići uz prisustvo porodica šehida, boraca, predstavnika vlasti i mnogobrojnih građana, obilježena 25. godišnjica ubistva 16 pripadnika Armije RBiH iz ovog mjesta, a ovaj datum ujedno se obilježava i kao Dan MZ Kobilići.

Tim povodom upriličeno je obraćanje zvaničnika i prigodan vjerski program. Ispred spomen obilježja poginulim šehidima, prisutnima se u ime Općine Sapna i Općinskog vijeća Sapna, obratio predsjedavajući Općinskog vijeća Fedahija Ahmetović, te ratni komandant 206. viteške brdske brigade Šemsudin Muminović.
Srbi iz okolnih sela, potpomognuti JNA, tog 05.maja 1992. godine, pokrenuli su žestok napad na kopletnu sapanjsku dolinu i uz pomoć tenkova ušli u Sapnu. Dio agresorske vojske došao je do Kobilića te pozvao stanovništvo na pregovore. Kobilićani koji nisu imali ratnog iskustva, povjerovali su komšijama te se odazvali pozivu na pregovore, a njih 16 se okupilo na lokalitetu "Prijeke njive". Agresorski vojnici su ih zarobili a potom strijeljali i masakrirali. Njihova tijela su poredali u obliku polumjeseca a jedno tijelo su postavili u sredinu kako bi simboliziralo zvijezdu.
Veliki broj građana okupio se i na šehidskom mezarju gdje je za poginule proučen jasin i fatiha, a prisutni su se potom uputili na lokalitet "Prijeke njive", gdje su delegacije MZ Kobilići, Općine Sapna, boračkih udruženja sa prostora Općine Sapna i učenici MSŠ Sapna, položili cvijeće na spomen obilježje podignuto na mjestu stradanja mještana Kobilića.
U nastavku programa u mjesnoj džamiji u Kobilićima klanjana je džuma namaz a potom proučen tevhid i mevlud posvećeni šehidima na nivou čitavog Medžlisa IZ Zvornik, a u okviru ove manifestacije, danas je održana i jedinstvena hutba.
Program manifestacije „Dani odbrane Sapne - Čekić i nakovanj“, nastavlja se sutra održavanjem Memorijalnog malonogomentnog turnira na sportskom poligonu područne škole u Sapni koji počinje u 9,00 h, historijskim časom na lokalitetu „Tomića brdo“ u 11,00 h, te historijskim časom i polaganjem cvijeća na šehidskom spomen obilježju u Sapni.