Main menu

Nizom prigodnih historijskih, vjerskih i sportskih sadržaja, tokom vikenda, nastavljeno je obilježavanje manifestacije „Dani odbrane Sapne - Čekić i nakovanj“. 
U subotu su održani historijski časovi na lokalitetu "Tomića brdo" i u Sapni, položeno cvijeće na šehidskom spomen obilježju u Sapni, te organizovan memorijalni malonogomentni turnir za mlađe uzraste. Na lokalitetu "Tomića brdo", ratni komandant 206. viteške brdske brigade Šemsudin Muminović, govorio je o neprijateljskoj ofanzivi "Čekić i nakovanj" koja je upravo na današnji dan, 06. maja 1995. godine, doživjela svoj potpuni neuspjeh i krah, kada su združene jedinice Armije RBiH, u rejonu Visoke glavice, do nogu potukle neprijatelja.
Hisorijski čas održan je i u Sapni, ispred Šehidskog spomen obilježja, na kojem je komandant Muminović govorio o još jednom događaju koji se desio na današnji dan ali 1992. godine. Tada su slabo naoružane jedinice Teritorijalne odbrane RBiH sa ovih prostora u žestokom protiv udaru, otjerale jake snage JNA, srpskih dobrovoljačkih jedinica i lokalnih srpskih formacija, koje su dan prije, potpomognute tenkovskim jedinicama, iz pravca Zvornika, preko Šetića, rušeći, paleći i ubijajući sve pred sobom, dolinom Sapne, zaposjele položaje u Kraljevićima, Sapni i na Gaju. Tog 6. maja 1992. godine, srpske snage su doživjele veliki poraz i pored ogromne nadmoći u tehnici i živoj sili, primorane su na povlačenje na početne položaje, a TO RBiH je ponovno pod kontrolu povratila, Sapnu, Gaj, Kraljeviće i druga privremeno okupirana naselja, te spriječila potpunu okupaciju slobodne sapanjske teritorije.
Trećeg dana obilježavanje manifestacije „Dani odbrane Sapne - Čekić i nakovanj“ u Zaseoku je održan Memorijalni malonogometni turnir Mehdin Hodžić - kapetan Senad. Učešće na turniru je uzelo 10 ekipa, a otvorio ga je predsjednik Skupštine TK-a Senad Alić.
Prigodnim vjerskim programom, učenjem tevhida i polaganjem cvijeća na šehidsko spomen obilježje u Baljkovici, u sklopu ove manifestacije, obilježen je i dan ove mjesne zajednice.
Program obilježavanja nastavljen je obilasakom mezarja, polaganjem cvijeća, te učenje fatihe, poginulim dobitnicima najvećih ratnih priznanja i odlikovanja. Općinske delegacije, predstavnici boračkih udruženja sa prostora općina Sapna, Teočak i Zvornik, podjeljene u 4 grupe, posjetile su mezarja u Sniježnici, Teočaku, Godušu, Zvorniku, Kamenici, Dubravama i Tuzli, te odali dužno poštovanje poginulim dobitnicima najvećih ratnih priznanja i odlikovanja iz sastava 206. viteške brdske brigade i poginulim dobitnicima najvećih ratnih priznanja i odlikovanja iz sastava drugih brigada Armije BiH koji su poginuli na prostoru općine Sapna.
"Dani odbrane Sapne - Čekić i nakovanj" nisu zamislivi bez imena i lika Edhema Omerovića Tite, ratnog komandanta 206. viteške brdske brigade. Tim povodom delegacija organizacionog odbora na čelu sa općinskim načelnikom Zudinom Mahmutovićem, jučer je posjetila komandanta u njegovom domu u Tuzli.
Za danas je planirano održavanje historijskog časa u Kamenici.