Main menu

Na lokalitetu Velja Glava, kod zvorničkog mjesta Kamenica, uz prisustvo mještana, preživjelih boraca i učenika škola iz Jošanice, Kamenice i Sapne, jučer je u sklopu manifestacije „Dani odbrane Sapne – Čekić i nakovanj“, održan historijski čas na temu „Stradanje Bošnjaka na južnom dijelu općine Zvornik“, o čemu je govorio komandant i dobitnik armijskog priznanja „Zlatni ljiljan“ Muhamed Čikarić.

Općinska delegacija, predstavnici boračkih udruženja sa prostora općina Sapna i Zvornik, te borci ovih krajeva, danas su proučili fatihu i položile cvijeće na spomen obilježje izgrađeno na mjestu pogibije Ejuba Golića, komandanta samostalnog brdskog bataljona Glogova, koji je poginuo u blizini Nezuka prilikom proboja iz Srebrenice.

Program obilježavanja nastavljen je obilasakom mezarja, polaganjem cvijeća i učenjem fatihe, poginulim dobitnicima najvećih ratnih priznanja i odlikovanja koji su sahranjeni u Nezuku, Zaseoku, Sapni i Vitinici.

U skladu sa utvrđenim programom, sutra od 11,00 sati, (srijeda 10. maja 2017. godine) u Zaseoku će biti prezentiran Referat o liku i djelu heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Mehdina Hodžića Senada. Takođe će se održati i historijski čas o dešavanjima u tom mjestu 10.05.1992. godine, a planirano je i obraćanje komandanata, zvanica i gostiju.

Učenjem jasina i polaganjem cvijeća na spomen obilježje herojima odbrambeno-oslobodilačkog rata Mehdinu Hodžiću Senadu i poginulim pripadnicima Armije BiH, završava se program u Zaseoku, a nastavlja na sportskom poligonu Osnovne škole „Sapna“, smotrom i bogatim kulturno-zabavnim programom.