Main menu


Završni program šestodnevne manifestacije „Dani odbrane Sapne – Čekić i nakovanj“, održan je jučer u Zaseoku gdje je prigodnim programom obilježena 25. godišnjica pogibije prvog heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Mehdina Hodžića - Senada.

Dan pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Mehdina Hodžića, velike bitke i pobjede TO RBiH koja se tog 10. maja 1992. godine dogodila u Zaseoku, te zarobljavanje tenka i samohodne haubice, prvih oklopnih vozila u posjedu Armije BiH, ujedno se obilježava i kao Dan MZ Zaseok ali i kao Dan Crnih labudova, proslavljene jedinice Armije R BiH.

Program je okončan na sportskom poligonu OŠ „Sapna“, svečanim defileom omladine koja je uz ratne zastave, simbolizirala jedinice Armije RBiH sa ovih prostora, te drugim prigodnim kulturno-zabavnim programom.

Skupovima u Zaseoku i Sapni prisustvovali su mnogobrojni građani, borci, šehidske porodice, omladina, predstavnici boračkih udruženja i saveza, članovi udruženja boraca Crni labudovi i mnogi drugi uvaženi gosti.

Prisutnima su se obratili ratni komandant 206. viteške brdske brigade Šemsudin Muminović i općinski načelnik Zudin Mahmutović kao domaćini skupova, te ratni komandant jedinice Crni labudovi Hase Tirić, ratni generali Atif Dudaković i Vahid Karavelić, ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u Vladi Federacije BiH Salko Bukvarević, premijer Vlade TK-a Bego Gutić, predsjednika Skupštine TK-a Senad Alić i ministar za boračka pitanja TK-a Fahrudin Skopljak, koji su u svojim izlaganjima istakli značaj i ulogu odbrambeno-oslobodilačke borbe, boraca i naroda tokom rata 1992-1995. godine na ovim prostorima kao i obavezu da se istina o toj borbi i brutalnoj agresiji na ove prostore ali i čitavu Bosnu i Hercegovinu prenosi mlađim naraštajima kako nas slične stvari nikada više ne bi dočekale nespremne i kako se nikada više ne bi ponovile.