Main menu

Općinu Sapna posjetio je Yunus Ozdemir poduzetnik i vlasnik korporacije IQ Flowers iz Holandije sa svojim saradnikom Adnanom Fekovićem, te Zeki Baran predstavnik gradske vlasti holandskog Roterdama. 

Oni su nakon održanog sastanka sa općinskim načelnikom Zudinom Mahmutovićem i njegovim saradnicima, prisustvovali prezentaciji o Općini Sapna koju je pripremio i prezentirao profesor Jusuf Jusić, a zatim upriličili prezentaciju projekta „Bosansko cvijeće“ koji planiraju implementirati u narednom periodu na prostoru Bosne i Hercegovine.
Korporacija IQ Flowers (IQ cvijet) bavi se uzgojom, prodajom i plasmanom te posredovanjem u prodaji i plasmanu cvijeća i drugih prozvoda od cvijeća a voljni su uložiti svoja sredstva i kapacitete u proizvodnju ove kulture u Bosne i Hercegovini.
Korporacija IQ Flowers ima svoje proizvodne pogone i predstavništva u Holandiji, Turskoj i Keniji, a kako je navedeno u prezentaciji, godišnji promet iznosi oko 5 milijardi eura.
Radilo bi se o proizvodnji velikih količina raznovrsnog cvijeća, što plasteničkom proizvodnjom što proizvodnjom na otvorenom u zavisnosti od vrste cvijeća za koje bi bio obezbjeđen plasman i otkup u neograničenim količinama.
Zbog svog geografskog položaja, klime, plodnog tla, ova korporacija je prepoznala područje Bosne i Hercegovine kao pogodno za dalja ulaganja te će u narednom periodu pokrenuti aktivnosti oko stvaranja uslova za pokretanje proizvodnje i u BiH.
Općinski načelnik Zudin Mahmutović je predstavnicima IQ Flowers-a ponudio svaki mogući vid saradnje i obećao punu podršku lokalne zajednice ovom projektu.

Video prilog