Main menu

U okviru projekta Vlade Tuzlanskog kantona pod nazivom „Turistička patrola 2017“, u petak, 21.07.2017.godine, općinu Sapna posjetili su predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK-a, Ministarstva prostornog uređenja i zaštitu okolice TK-a, Zavoda za zaštitu i korišćenje kulturno-histroijskog i prirodnog naslijeđa TK-a, Turističke zajednice TK-a, JU Turističko ugostiteljske škole, udruženja EKO Zeleni TK-a, Privredne komore TK-a, Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam TK-a, Obrtničke komore TK-a, te Radio televizije TK-a.
Oni su sa predstavnicima općine Sapna obišli nekoliko lokacija na kojima se nalaze kulturno-historijski ili prirodni objekti, s ciljem prepoznavanja konkretnih turističkih vrijednosti s područja naše općine, a koje bi se u narednom periodu mogle dodatno unaprijediti.
Turistička patrola obišla je lolalitet „Sječa“ u naselju Međeđa. Radi se o kulturno -historijskoj lokaciji na kojoj se nalazi nekropola sa čak 47 stećaka. Zatim je posjećen lokalitet stadiona „Debeljak“ u naselju Nezuk, odakle 8. jula svake godine, hiljade učesnika kreće na „Marš mira“ Nezuk-Potočari i na kojem je u budućnosti planirana izgradnja spomen sobe a lokacija je zbog povezanosti sa probojem pripadnika 28. divizije Armije RBiH 1995. godine, te blizine mjesta pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Mehdina Hodžića i Hajrudina Mešića, pogodna za uvrštavanje u program ekskurzionih posjeta.
U Vitinici, delegacija je posjetila ostatke u ratu porušene munare džamije u naselju Selimovići, te turbe, mešdžid i šehidsko spomen obilježje sagrađeno na lokaciji srednjovjekovnog mezaristana na uzvišenju Krstac odakle se pruža predivan panoramski pogled.
Turističku gastronomsku ponudu na prostorima općine Sapna prezentirali su restorani „Saraj“ i „Fortuna“ a kulturna dešavanja predstavio je predsjednik BZK „Preporod“ Muhamed Omerović, koji je u svom izlaganju posebno akcenatirao sada već tradicionalnu manifestaciju „Sapanjsko ljeto“.
Nezaobilazna destinacija turističke ponude je jezero Sniježnica koje se jednom trećinom svoje površine prostire i na području općine Sapna. Jezero sa jednom od najčišćih voda, bogato raznim vrstama ribe pruža pravi užitak za kupanje, kampovanje, sportski ribolov i sve druge mogućnosti zabave i odmora na i pored vode.
Prilog o ovoj posjeti snimala je ekipa RTV TK-a, a reportaža pod naslovom „Turistička patrola“ će na ovoj televiziji biti emitovana u ponedeljak 31.07.2017. godine.