Main menu

Povodom obilježavanja treće godišnjice smrti Sulejmana Tihića, bivšeg člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda Bošnjačkog naroda, delegacija Općine Sapna predvođena Općinskim načelnikom Zudinom Mahmutovićem, položila je cvijeće i odala počast u haremu džamije Azizija, na mezar Sulejmana Tihića, u Bosanskom Šamcu.
Tim povodom brojne delegacije položile su cvijeće na mezar rahmetli Tihića, gdje je proučen i tevhid u džamiji Azizija.
Sulejman Tihić je na Kongresu Stranke demokratske akcije (SDA) održanom 2001. godine izabran za njenog predsjednika. Tokom političke karijere obavljao je više funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, a 2002. godine izabran je za člana Predsjedništva BiH i tu dužnost je obnašao do 2006. godine. Bio odgovoran i sposoban političar koji je dao veoma značajan doprinos procesima reintegracije BiH, pomirenja i obnove povjerenja među narodima i građanima narušenog agresijom na BiH, te izgradnji državnih institucija.
Njegov mandat u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine obilježen je najznačajnijim reformama u Bosni i Hercegovini od Dejtona do danas. Reforme u oblasti odbrane, sigurnosti, vladavine prava, finansija, carine, jedinstvenog ekonomskog prostora, ljudskih prava i dr., bilo je moguće ostvariti zahvaljujući njegovoj liderskoj ulozi i zalaganju. Te reforme su značile početak Evropskog i NATO puta Bosne i Hercegovine.
Sulejman Tihić je vodio politiku kakva je potrebna Bosni i Hercegovini i Bošnjacima, ali i svim drugim narodima i građanima Bosne i Hercegovine. Bio je borac za istinu i pravdu što je nužan uslov za izgradnju povjerenja. Zalagao se za saradnju i izgrađivao dobre odnose kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regionu, Evropi i svijetu. Zbog svoje realne i umjerene politike bio je poštovan i cijenjen čovjek širom svijeta. Bio je sagovornik svih značajnijih svjetskih lidera kako na Zapadu tako i na Istoku.
Nakon duge i teške bolesti preminuo je u Sarajevu, 25. septembra 2014. godine, a ukopan 27. septembra u haremu džamije Azizija u Bosanskom Šamcu.