Main menu

Prigodnim programom danas je u Godušu obilježena 26. godišnjica od pružanja prvog organizovanog otpora agresoru na prostoru Bosne i Hercegovine koji se ujedno obilježava i kao Dan mjesne zajednice Goduš. 
Naime, 17.10.1991. godine srpske paravojne formacije koje su se tada nalazile na području Rožnja, izvršile su napad na Goduš gde su ih dočekali već dobro organizovani goduški branioci. Nakon kraće borbe, iznenađen otporom, agresor je primoran da se povuče na početne položaje.
U znak sjećanja na taj dan ali i na sve goduške poginule i žive heroje koji su tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata dali nemjerljiv doprinos odbrani ovih krajeva ali i Bosne i Hercegovine, 17. oktobar se obilježava i kao Dan mjesne zajednice Goduš.
Program je počeo intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, a potom obilaskom Šehidskog mezarja i učenjem fatihe poginulim borcima ove mjesne zajednice. Delagacije MZ Goduš, Općine Sapna, Skupštine TK-a, boračkih udruženja sa prostora općine Sapna i Tuzlanskog kantona, položile su cvijeće na spomen obilježje u Godušu, a potom su se prisutnima obratili predsjednik MZ Goduš Adil Omerović, ratni komandant 206. Viteške brdske brigade Šemsudin Muminović, predsjedavajući Općinskog vijeća Sapna Fedahija Ahmetović i predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja TK-a Edin Hadžimuhamedović, koji su istakli značaj obilježavanja ovakvih i sličnih datuma i potrebu da se i ovaj datum uvrsti u Zakon o značajnim datumima, događajima i ličnostima Tuzlanskog kantona.